Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op +31 522 20 21 20

Is jouw hond plots onzindelijk?

Heb je een volwassen hond die niet (meer) zindelijk is? Laat je hond dan eerst checken door een dierenarts. Het kan namelijk gaan om een lichamelijke oorzaak, bijvoorbeeld blaasontsteking. Ook wanneer je hond lichamelijk wel in orde is kan de dierenarts je ook verder helpen en indien nodig een gedragstherapeut adviseren. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: verkeerde zindelijkheidstraining, verlatingsangst, bang voor bepaalde weersomstandigheden, etc.

Het zindelijk krijgen van een volwassen hond duurt vaak langer dan bij een pup. De regels voor het zindelijk maken van een volwassen hond zijn iets anders dan bij een pup, maar komen voor een groot deel overeen:

  • Laat zeker in het begin de hond elke één à twee uur uit;
  • Ga iedere keer naar dezelfde plek en wacht daar tot hij zijn behoeften doet;
  • Beloon je hond wanneer hij het op de juiste plek doet;
  • Negeer ongelukjes. Ruim ze op zonder dat je hond het ziet.

Markeren

Sommige honden tillen de poot op en plassen tegen meubels, spullen en muren. Dit gedrag komt meestal voor bij reuen. Een hond die dit doet, is niet onzindelijk maar is aan het markeren. Wanneer een hond eenmaal ergens heeft geplast, moet je die geur echt weghalen en niet maskeren. Wanneer een geurspoor niet goed weggehaald wordt daagt dit uit om het opnieuw te markeren. Als je met gewone schoonmaakmiddelen schoonmaakt ruikt het voor ons alweer fris, maar de hond ruikt de plasjes nog steeds. Speciale middelen maken zó schoon dat zelfs de hond de markeerplasjes niet meer ruikt. Een gedragstherapeut kan jou helpen de oorzaak van het markeren te achterhalen en samen wordt er vervolgens gezocht naar een oplossing.

Onderdanigheidsplasjes

Wanneer je hondtijdens het begroeten van een persoon of hond wat urine laten lopen, heeft dit niets te maken met onzindelijkheid. Ze laten op deze manier zien dat ze onderdanig zijn en dat ze geen bedreiging vormen. Ook kan het voorkomen dat de hond zo enthousiast is wanneer mensen binnenkomen, dat hij iets laat lopen. Deze plasjes worden ook wel deemoedplasjes genoemd. Het beste kun je dit voorkomen door de hond te negeren. Na enkele minuten kun je de hond als hij/zij rustig is alsnog begroeten, maar minder uitbundig. Anders kan het zijn dat hij op zijn rug gaat liggen en vervolgens zijn urine laat lopen. De meeste honden groeien over dit gedrag heen. Let op: straf je hond niet wanneer hij een deemoedplasje heeft gedaan, dit kan je hond erg verwarren en het gedrag erger maken.