Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Hoe geef je een pil aan een hond?

Een hond een pil ingeven kan een echte strijd zijn. Als je slechts een paar keer per jaar een pil tegen wormen hoeft in te geven, is het vaak nog wel te doen. Maar wanneer je dier ziek is, moet het dagelijks of meerdere keren per dag. Met de volgende tips zou het zeker moeten lukken.

Door het eten

Sommige honden nemen vrij makkelijk een pil in als je het door hun natvoer of kvv (kant-en-klaar vers vlees) doet. Ze eten hun lievelingskostje zo naar binnen zonder dat ze er erg in hebben dat er een pilletje tussen zat.
Ben je bang dat je hond het pilletje er uit zal halen, dan kun je er voor kiezen om het pilletje te verpulveren, voordat je het door het eten doet. Check altijd eerst met je dierenarts of je het pilletje mag verpulveren. Niet alle pillen zijn hiervoor geschikt.

Spekjes methode

Een gekke naam voor deze methode misschien, maar vaak wel effectief.
stap 1: neem 3 hapjes waar je een pil in kunt stoppen en stop in een daarvan de pil
stap 2: voer je hond het hapje zonder pil. Hij zal ontdekken dat het lekker is
stap 3: voer het hapje mét pil en daarna presenteer je meteen weer een hapje zonder pil. Een gretige hond zal niet lang hoeven na te denken en slikt het tweede hapje snel door, ondanks de pil, om de laatste naar binnen te kunnen werken.

Lekker plakken

Je kunt de pil ook in iets lekker verstoppen zoals een beetje pindakaas of leverpastei. Doordat de pil in het lekkers plakt, is uitspugen bijna niet mogelijk. Er zullen maar weinig honden zijn die een klodder pindakaas uitspugen vanwege een pil.

Achterin op de tong

Een techniek die vaak bij de dierenarts wordt gebruikt.
stap 1: open de bek van de hond en leg het pilletje achter op de tong
stap 2: sluit de bek en wrijf stevig over de keel

Door het wrijven activeer je het slikreflex, waardoor de hond het pilletje inslikt.

Pillenschieter

Ook deze techniek wordt vaak gebruikt door dierenartsen. Een pillenschieter is een soort mini (water)pistool. Afhankelijk van het type vul je de pillenschieter wel of niet met water en doet het pilletje in klemmetje. Je opent daarna de bek van je hond, steekt hem zo ver mogelijk naar achteren en schiet zo het pilletje achterin de keel.

Dierenarts

Het is altijd een goed idee om aan je dierenarts of de assistente vragen of ze voor willen doen hoe je een pil kunt geven aan je hond.