Honden hebben weleens last van diarree. Benieuwd wat hiervan de oorzaak is en hoe je dit het beste kunt oplossen?
Over diarree bij honden
Honden horen een stevige ontlasting te hebben. We hebben het over diarree als je huisdier zachte tot dunne ontlasting heeft. Ook als de ontlasting dan weer eens zacht, dan weer eens stevig is, kan er iets aan de hand zijn. Diarree kan vele oorzaken hebben. Houd je huisdier daarom goed in de gaten en wacht niet te lang met het raadplegen van een dierenarts. Je huisdier heeft bij diarree vaak last van buikpijn en als de diarree heftig verloopt kan het snel tot uitdroging en ernstige verzwakking leiden. Vooral als het dier niet meer wil eten of drinken.
Oorzaken van diarree bij honden
Acute diarree kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn:
- Ongeschikt voer of plotselinge verandering daarvan
- Een virus
- Wormen
- Eencellige parasieten (flagellaten) zoals giardia
- Voedselallergie of overgevoeligheid
Oplossingen voor diarree bij honden
Onjuist voer of verandering van voer
De juiste voeding kiezen voor je huisdier is maatwerk. De gevoeligheid voor bestanddelen in het voer is voor ieder individu verschillend. De meeste dieren reageren het best op kwalitatief hoogwaardig voer. Als je merkt dat het dier slechte ontlasting heeft of last van winderigheid, dan is de kans groot dat je het verkeerde voer geeft voor dat dier.
De spijsvertering van het dier stelt zich in op een bepaald voer. Plotseling veranderen van voer veroorzaakt ook vaak diarree. Voer dat niet geschikt is voor je dier of het plotseling veranderen van voer zijn de meest voorkomende oorzaken van diarree.
Virus
Als de diarree door een virusinfectie wordt veroorzaakt is er soms naast diarree ook sprake van vervelende buikkrampen, braken en sloom worden. Er kan bij ernstige infectie een beetje bloed mee naar buiten komen. Raadpleeg altijd je dierenarts als je een virusinfectie vermoedt.
Wormen bij honden
Wormen kunnen diarree veroorzaken. Mede daarom is het verstandig om vier keer per jaar je huisdier te behandelen met een anti-wormmiddel voor honden. Bedenk dat het ontwormen van je huisdieren ook voor je eigen gezondheid van belang is. Raadpleeg je dierenarts over het ontwormen van je huisdier.
Flagellaten
Flagellaten zijn eencellige parasieten die in de darmen leven. Normaal blijft hun aantal binnen de perken maar als het immuunsysteem even wat minder werkt kan deze parasiet zich explosief vermeerderen. Het dier krijgt vaak buikpijn en wisselende ontlasting. Soms gaat hij braken en eet hij niet meer. Hij kan ook gewicht verliezen en jonge dieren kunnen zelfs achterblijven in de groei. Wacht dit niet af en ga direct naar een dierenarts. Giardia is overigens een flagelaat waar je als baasje ook last van kunt krijgen (diarree en buikkrampen).
Voedselallergie of overgevoeligheid
Als al deze bovenstaande dingen niet de oorzaak zijn van de diarree zal de dierenarts een onderzoeksplan met je bespreken om achter de oorzaak te komen. Eventueel wordt er gekeken of er sprake is van een voedselallergie of voedselovergevoeligheid. Hiervoor zijn speciale diëten voor honden beschikbaar, maar het vinden van de juiste voeding voor je dier bij voedselovergevoeligheid blijft een secuur werkje en vergt soms geduld. Met een uitgewerkt plan kan je dierenarts je hier goed in begeleiden.
Wil jij meer weten over voedselovergevoeligheid bij je hond? Download dan direct ons gratis e-book "Voedselovergevoeligheid?".
Wanneer naar de dierenarts?
In alle gevallen van diarree bij honden geldt: wacht niet te lang af en raadpleeg een dierenarts als de diarree niet binnen korte tijd overgaat en wegblijft.