Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Help, mijn kat sproeit!

Een veel voorkomend fenomeen bij katten is sproeien. Het is ontzettend vervelend en laat een vervelende geur achter. Als kattenbaasje ben je er natuurlijk alles behalve blij mee als jouw kat dit in je huis doet. Maar waarom doen ze dit en wat kun je er tegen doen?

Waarom sproeit mijn kat?

Katten kunnen sproeien om hun territorium af te bakenen.  Grote, wilde katten zoals tijgers en leeuwen sproeien ook om die reden. Een kater of poes kan ook gaan sproeien om aan te geven dat hij/zij op zoek is naar een partner.
Beide varianten zien we voornamelijk bij niet gecastreerde katers en daarom noemen we dit sproeien om hormonale redenen.

Katten kunnen ook sproeien als ze blaasproblemen hebben, bijvoorbeeld blaasstenen of een blaasontsteking. Om die reden is het altijd belangrijk om je kat die sproeit, door een dierenarts na te laten kijken.

Een andere oorzaak is stress: katten zijn erg stressgevoelig en kunnen gaan sproeien als ze zich niet fijn voelen. De oplossing hiervoor is simpel: haal de stressfactor weg. Makkelijker gezegd dan gedaan! Soms is het heel moeilijk te vinden waar de kat stress door ervaart. Kom je er zelf niet uit? Dan kan een kattengedragsdeskundige helpen.

Verschil tussen plassen en sproeien

Wanneer je kat zijn urine in huis achterlaat en niet in de kattenbak betekent het niet dat er direct sprake is van sproeien. Een kat kan naast de kattenbak plassen door stress, maar ook uit protest of als er sprake is van incontinentie. Urineren wordt vaak zittend gedaan. Een kat die sproeit, zal dit staand doen. De urine spuit dan recht naar achteren.

Poezen sproeien ook?

Het is een fabel dat alleen ongecastreerde katers sproeien. Ook poezen kunnen sproeien om dezelfde reden als katers. Zelfs gecastreerde katten kunnen sproeien.

Hoe stop ik mijn sproeiende kat?

Afhankelijk van de oorzaak is sproeien in de meeste gevallen te stoppen.  Sproeit een kat voor de eerste keer om territorium af te bakenen of in zijn zoektocht naar een partner? Dan is het verstandig om je kat zo snel mogelijk de laten castreren of steriliseren door een dierenarts. Wacht je te lang, kan sproeien een gewoonte worden en dit is moeilijker op te lossen.

Bij een medische oorzaak is vaak een passende behandeling voor de aandoening de oplossing.

Bij stress is de oplossing niet altijd makkelijk. Bij verandering in huis of bij een verhuizing, kan bijvoorbeeld Feliway je kat ondersteunen zich weer prettig te voelen. Voelt je kat zich gestrest door de buurtkatten of de nieuwe baby? Dan zal je op zoek moeten gaan naar de oplossing voor die stressfactor. Een gediplomeerd gedragstherapeut kan je hierbij helpen.

Hoe voorkom ik dat mijn kat sproeit?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, voorkomt castreren niet dat katten gaan sproeien. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er meerdere oorzaken van sproeien. Een gecastreerde kat kan nog altijd sproeien wanneer er medisch iets aan de hand is of wanneer hij last heeft van stress.

De kans op sproeien in verband met hormonale invloeden, kan wel drastisch worden terug gedrongen door een kater of poes op tijd te castreren/steriliseren. Echter kan castreren weinig effect hebben op het sproeigedrag bij katten die al langer sproeien en op latere leeftijd gecastreerd worden, dit omdat sproeien deel uit maakt van het gewoontegedrag.

Naar de dierenarts?

Heeft jouw kat gesproeid? Maak dan de plek schoon met (groene) biotex of soda. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met een sterke geur, bijvoorbeeld azijn, ammoniak, chloor of bleekwater. De sterke geur daagt de kat uit om nogmaals op dezelfde plek te sproeien.

Neem contact op met je dierenarts. De dierenarts kan een medische oorzaak uitsluiten en jou helpen met de oorzaak te vinden.

 

Gerelateerde producten