Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op +31 522 20 21 20 

Help, mijn hond is loops!

Loopsheidbroekjes van Beeztees

Loopsheid is de periode waarin het lichaam van de teef zich klaar maakt om gedekt te worden. Een wisselende hormoonbalans zorgt voor lichaams- en gedragsveranderingen. Als ze afscheiding aanmaakt, kan het handig zijn om een loopsheidbroekje voor haar te kopen.

 

De levenscyclus van een teefje

Een teefje loopt in haar leven continu dezelfde vier fases door. Deze cyclus verloopt als volgt:

  • Pro-oestrus Dit is de voorbereiding op de vruchtbare periode. Een aantal eicellen gaan rijpen. De vulva van de teef begint een beetje op te zwellen en licht te bloeden. De bloeding ontstaat doordat er in de baarmoeder bloedvaatjes knappen. De teef kan zich in deze periode ook wat onrustig gedragen. Deze periode duurt ongeveer 9 tot 17 dagen.
  • Oestrus In deze fase is de hond vruchtbaar en bereid zich te laten dekken. De vulva-zwelling neemt af en de bloederige afscheiding wordt lichter. Let op: je hond is in deze periode door haar geur erg interessant voor andere honden. Deze periode duurt ongeveer 4 tot 15 dagen.
  • Metoestrus Hormonaal denkt het lichaam dat het teefje nu zwanger is, ook al is dit niet het geval. Je hond is dan hormonaal gezien schijnzwanger.  Of dit ook echt tot uiting komt in ander gedrag is per hond verschillend. Het lichaam keert in deze periode langzaam weer terug naar ruststand. De metoestrus duurt 6 tot 10 weken.
  • Anoestrus Dit is de rustperiode van je teef. Deze periode duurt ongeveer 3 tot 9 maanden.

Hoe lang iedere fase duurt, is per ras en per hond verschillend.

Wanneer wordt je hond voor het eerst loops?

Je hond wordt voor de eerste keer loops wanneer ze in de puberteit is gekomen, meestal als ze tussen de 6 en 18 maanden oud is. Vaak is dat afhankelijk van de grootte van het ras. Hoe groter de hond, hoe langer het duurt voordat de hond geslachtsrijp is.

Hoe lang duurt de loopsheid gemiddeld?

Een teefje is gemiddeld drie weken loops. Tijdens die drie weken is ze maar een aantal dagen echt vruchtbaar (tijdens de Oestrus). Een teefje wordt meestal twee keer per jaar loops, maar er zijn ook rassen die maar één keer per jaar loops worden, zoals wolfshonden. In tegenstelling tot de mens blijft een hond haar hele leven vruchtbaar. Ze blijft dus haar hele leven loops worden. De vruchtbaarheid neemt wel langzaam af.

Hoe kun je zien dat je hond loops is?

Loopsheid gaat gepaard met zowel lichaams- als gedragsveranderingen. Lichamelijk herken je de loopsheid aan een licht opgezwollen vulva en een bloederige afscheiding. Bij sommige honden zie je niets van die afscheiding omdat de hond zichzelf continu wast. Een loopse teef is vaak wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Ze zal ook vaker kleine plasjes laten tijdens het uitlaten om haar geur te verspreiden. Vaak is de eetlust van een loopse teef ook wat minder.

Loopsheid uit zich bij iedere hond anders. Aan sommige honden merk je vrijwel niets. Deze zogenaamde stille loopsheid is veel lastiger te herkennen.

Tip: je kunt ook aan andere honden merken dat je hond loops is. Andere honden (ook teefjes) zijn namelijk vaak erg geïnteresseerd in loopse honden.

 

Waar moet je op letten als jouw hond loops is?

Aandachtspunten:

  • Een loopse hond is vaak afgeleid en onrustig. Daarom is het geen goede periode om met je hond te gaan trainen. Stel niet te hoge eisen aan haar.
  • Houd je teef aan de lijn wanneer zij loops is. Ondanks dat een teef slechts een aantal dagen loops is (Oestrus fase), is het verstandig om haar direct aan de lijn te houden als je vermoedt dat ze loops is. Een loopse hond luistert minder goed en kan weglopen. Let op: dit geldt dus ook thuis, zorg dat je hond niet kan ontsnappen. Teven zijn erg vindingrijk.
  • Als je niet wilt dat je hond gedekt wordt, kun je beter niet met je hond door een losloopgebied lopen. Andere honden ruiken van ver dat je hond loops is en zullen haar meer dan interessant vinden.
  • Pas je uitlaattijden van je hond aan, zodat je minder kans hebt dat je (loslopende) reuen tegen het lijf loopt.
  • Was de dekentjes en de kussens in haar mand, zodat ze een fijn plekje heeft om zich terug te trekken. Heeft je hond veel last van afscheiding? Denk dan aan een loopsheidbroekje.
  • Is je hond ongewenst gedekt? Een Alizin-injectie kan tot de 45ste dag van de dracht gebruikt worden om de dracht op te heffen. Er moeten dan twee injecties gegeven worden met een 24-uurs interval.

Wil je meer te weten komen over loopsheid? Download direct ons gratis e-book "Help, mijn hond is loops!". Klik op de afbeelding om verder te gaan.