Waarom nagels knippen?
De nagels van voornamelijk binnenkonijnen slijten onvoldoende, waardoor de nagels te lang worden. Dit is erg pijnlijk voor jouw konijn omdat de nagels de pootjes van jouw konijn in een pijnlijke positie duwen. Door regelmatig de nagels van jouw konijn te knippen voorkom je dit probleem.
Wanneer zijn de nagels te lang?
Een goede indicatie is dat een konijnennagel niet onder vacht uit komt. Hier kun je vanuit gaan bij konijnen waarbij de pootjes normaal staan. Heeft je konijn afwijkende pootjes? Dan kan je dierenarts vertellen wanneer de nagels te lang zijn.
Hoe knip je de nagels van je konijn?
De juiste nageltang
Het leven van de nagel
Aan het begin van de nagel zit het leven. In het leven zitten zenuwcellen en loopt een bloedvat. Als je hierin knipt, dan doet dat jouw konijn pijn en zal het flink bloeden. Het bloeden blijft gelukkig niet lang door gaan, maar je kunt het eerder stoppen door er aluin of Nail-Safe op te doen.
Hou je je konijn vast
Als je een rustig konijn hebt kun je hem op schoot zetten met zijn kont naar je buik. Je kunt zijn nagels dan knippen door over hem heen te buigen. Je kunt ook iemand vragen om je konijn vast houdt, terwijl jij de nagels knipt.
Witte nagels
Bij witte nagels kun je het roze leven zien zitten. Zorg ervoor dat je minimaal 2 mm voor het leven de nagel afknipt om bloeden te voorkomen.
Zwarte nagels
Bij zwarte nagels is het moeilijk om het leven te zien. Wanneer je een klein zaklampje achter de nagel houd, kun je als nog het leven zien zitten en de nagel knippen zonder je konijn pijn te doen.
Door een specialist
Durf je niet zelf de nagels van je konijn te knippen of lukt het niet? Dan kun je de dierenarts of assistente om hulp vragen. Ze zullen de nagels voor je knippen. Ook kun je vragen ze jou te begeleiden zodat je het de volgende keer zelf kunt.