Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op +31 522 20 21 20

Medicatie & supplementen bij vuurwerkangst

Voor veel (huis)dieren is de jaarwisseling erg stressvol, vanwege het afsteken van vuurwerk.

Gelukkig zijn er voor honden en katten een aantal middelen op de markt die kunnen helpen bij het verminderen van vuurwerkangst. In dit artikel kun je daar meer over lezen.

Welke methode om vuurwerkangst te remmen is geschikt voor mijn huisdier?

Sommige huisdieren hebben van nature meer last van angst en stress door vuurwerk dan andere. Dit hangt ook samen met ervaringen die ze opgedaan hebben in het verleden.

Het ene huisdier heeft aan alleen vuurwerktraining voldoende om een aanvaardbaar stressniveau te bereiken, bij het andere is de inzet van rustgevende middelen ook noodzakelijk.

De inzet van deze middelen om beter om te gaan met harde knallen en ander vuurwerk geldt altijd als aanvulling op de vuurwerktraining. Deze middelen kunnen en zullen de vuurwerkangst namelijk niet volledig wegnemen of oplossen. Daarom zijn voorzorgsmaatregelen die je als eigenaar zelf kunt nemen op oudejaarsavond minstens zo belangrijk. Lees deze en meer tips in ons gratis e-book over vuurwerkangst.

Begin op tijd

Met zowel vuurwerktraining als veel rustgevende middelen is het zaak op tijd te beginnen, dus: ruim voor de jaarwisseling zelf. Het duurt enige tijd voordat vuurwerktraining effectief is. Daarnaast wil je kunnen oefenen in een rustige en gecontroleerde omgeving, en niet als het afsteken al in volle gang is.

Voor rustgevende middelen is het vaak nodig deze enige tijd van tevoren in te geven, om een voldoende hoge bloedspiegel te creëren. Hoe ver van tevoren je moet beginnen, hangt af van het gekozen middel. Lees daarover hieronder meer.

Oriënteer je dus liever ruim van tevoren. Maak op tijd een afspraak met je dierenarts, als je medicatie nodig hebt.

Welke rustgevende middelen zijn er?

Kortweg heb je de keuze tussen twee soorten middelen:

  1. Medicatie. Dit zijn geregistreerde (dier)geneesmiddelen die je alleen bij de dierenarts kunt krijgen. Medicatie is namelijk niet zonder recept verkrijgbaar.
  2. Supplementen en dergelijke. Hieronder vallen ook middelen gebaseerd op feromonen, homeopathische middelen en middelen gebaseerd op kruiden en planten. Deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar.

In het algemeen is medicatie meestal effectiever dan supplementen. Dit komt door de strengere regelgeving die geldt voor medicatie. Voordat (dier)geneesmiddelen in Nederland op de markt mogen komen, worden ze eerst beoordeeld op hun werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid.

De eisen qua werkzaamheid en veiligheid zijn over het algemeen lakser voor supplementen dan voor (dier)geneesmiddelen. Bovendien zijn de reclameregels minder streng. Daardoor komen er soms loze en misleidende claims voor bij supplementen.

Medicatie

Een dierenarts is wettelijk verplicht om gebruik te maken van geregistreerde diergeneesmiddelen.

Uitwijken naar een ander middel bij een individueel dier mag, mits hiervoor een goede reden is. Deze reden dient dan ook per geval genoteerd te worden in het patiëntendossier.

Honden

Op dit moment zijn er voor honden drie geregistreerde middelen inzetbaar voor acute stress en angst door geluid, zoals bij vuurwerkangst:

  • Sileo
  • Pexion
  • Tessie

Sileo

Dit is een plakkerige gel die moet worden toegediend op het mondslijmvlies (niet op of onder de tong, maar achterin de wangzak). Dit middel is geschikt om op oudejaarsdag/avond zelf te geven. In totaal mag dit middel 5 keer worden gegeven met tussenpozen van 2 uur.

Pexion

Pexion is anti-epilepsie medicatie maar werkt ook tegen onrust en angst. Start met toedienen twee dagen voor oud en nieuw.

Tessie

Tessie is sinds 2023 op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Het middel is vergelijkbaar met Sileo, alleen is het geen gel maar een drank. Het mag tot 3x per 24 uur worden toegediend en kan gegeven worden gedurende 9 opeenvolgende dagen. Geef vanaf een uur vóór toediening tot een uur na toediening geen eten.

Tessie is niet geschikt voor honden die minder dan 2 kilo wegen, omdat het voor die honden niet goed kan worden gedoseerd.

Er kunnen redenen zijn dat Sileo, Pexion of Tessie niet geschikt zijn voor jouw hond.

Deze redenen zijn bijvoorbeeld:

  • de middelen werken goed niet bij jouw hond of je hond is overgevoelig voor één van de bestanddelen
  • je hond heeft last van hartproblemen, nier- of leverfalen
  • het middel is lastig om goed te doseren bij jouw hond

Een alternatief voor deze honden is diazepam of alprazolam. Dit zijn beide humane middelen die angstremmend werken, naast effectief zijn ze ook erg veilig.

Katten

Voor katten is er helaas (nog) geen diergeneesmiddel geregistreerd voor angst en stress door geluid  zoals vuurwerkangst.

Er zijn gelukkig wel opties voor katten. Sileo kan volgens de cascaderegeling worden toegepast bij katten. Een ander alternatief voor katten is een eenmalige dosering met Bonqat (pregabaline) of gabapentine.

Diazepam en alprazolam zijn minder geschikt voor katten, vanwege bijwerkingen en het mogelijk veroorzaken van leverproblemen.

Supplementen e.d.

Op basis van feromonen 

Feromonen zijn onzichtbare moleculen die door dieren worden afgegeven. Deze moleculen fungeren als signaal- en communicatiemiddel en beïnvloeden zo het gedrag van andere leden van dezelfde diersoort. Feromonen kunnen dieren bijvoorbeeld helpen een partner aan te trekken. Ook kunnen feromonen van een moederdier zorgen voor een veilig gevoel bij haar jongen.

Door onderzoek is het mogelijk geworden om sommige van deze feromonen na te maken, waardoor zo het gedrag van dieren kan worden beïnvloed.

ADAPTIL® (hond) en FELIWAY® (kat) zijn hiervan wellicht de bekendste voorbeelden. De fabrikanten van deze merken maken producten met synthetische kopieën van geruststellende feromonen en helpen zo om honden en katten een veilig en vertrouwd gevoel te geven in stressvolle situaties.

Ondertussen zijn er ook andere fabrikanten die producten maken met rustgevende feromonen. Er zijn verdampers voor in het stopcontact, halsbanden en sprays verkrijgbaar. ADAPTIL® heeft ook kauwsnacks (chews) op de markt gebracht, deze bevatten echter geen feromonen maar andere rustgevende stoffen.

Telizen

Telizen is een rustgevend voedingssupplement voor honden en katten. Het bevat de werkzame stof L-Theanine. Dit is een aminozuur dat van nature voorkomt in theebladeren.

L-Theanine wordt na inname snel opgenomen en heeft meestal al binnen 30 minuten een

ontspannend en kalmerend effect, zonder dat sufheid of slaperigheid optreedt.

Begin bij vuurwerkangst minimaal 2 maanden voor de jaarwisseling met Telizen. Geef het middel 2x daags (zie bijsluiter). Op oudejaarsdag moet elke 6 uur een dosering gegeven worden. De laatste dosering dient 2 uur vóór de jaarwisseling gegeven te worden, dus doseer bijvoorbeeld om 10.00 uur, 16.00 uur en 22.00 uur.

Zylkène

Zylkène is eveneens een voedingssupplement. Het bevat als werkzame stof alpha-casozepine, een peptide uit melkeiwit. Dit stofje werkt, net als een glas (warme) melk, rustgevend en angstremmend

Geef Zylkène 1x daags (zie bijsluiter) en begin bij vuurwerkangst minimaal 7 dagen voor de jaarwisseling.

Calm Diëten

Royal Canin heeft een rustgevend dieet ontwikkeld: Royal Canin Calm voor hond en kat. Deze voeding is er voor zowel honden als katten. De werkzame stoffen zijn: alpha-casozepine (net als in Zylkène) en L-tryptofaan.

L-tryptofaan is een aminozuur en is o.a. een voorloperstof van serotonine, het gelukshormoon.

Geef deze voeding bij vuurwerkangst tenminste 3 weken voor de jaarwisseling, tot minimaal een week erna.

Thundershirt

Het Thundershirt is een hulpmiddel om, zonder het gebruik van medicijnen of supplementen, angst en stress bij honden te verminderen.
Door de zachte, constante druk die het Thundershirt toepast op de romp van de hond, heeft het een kalmerend effect. Het effect wordt ook wel vergeleken met het inbakenen van baby’s.

Dit werkt bij sommige honden heel erg goed. Op andere honden heeft het echter nauwelijks effect.

Op basis van homeopathie en/of op basis van kruiden/planten  

Voorbeelden van dit soort middelen zijn:

  • PUUR Tranquil/Rust
  • PUUR Calm
  • PUUR Nervo
  • Phytonics Strezz
  • Bach RESCUE Pets Spray
  • Sensipharm Feelings Control
  • Imby Anti-stress calming supplement
  • Biofood Relax tabletten

De werkzaamheid van dit soort middelen is niet altijd wetenschappelijk bewezen. De resultaten hiervan verschillen per hond of kat.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel of zoek je advies voor je hond of kat met vuurwerkangst? Neem dan gerust contact met ons op zodat we kunnen kijken wat voor jouw dier de meest geschikte optie is.