Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Zwemmen met je hond

Zwemmen met de hond is leuk voor hond en baas. Veel honden vinden het heerlijk om in het water te plonzen en te spelen. Bovendien is met je hond zwemmen een hele goede manier om de band met je hond te versterken. Je gaat immers samen op avontuur!

Leren zwemmen

De meeste honden kunnen van nature zwemmen. Niet alle honden zien het echter als iets leuks om te doen en zullen niet uit zichzelf het water in gaan. Het is beter om al te jonge pups nog even uit het water te houden. Hun immuunsysteem is nog niet helemaal op gang en ze kunnen in het water ziektekiemen oppikken waar ze nog geen verweer tegen hebben. Als de jonge hond nog nooit heeft gezwommen, begin dan in ondiep water waar de hond goed kan staan. Lok hem spelenderwijs het water in en blijf met hem in het water spelen. Als de hond helemaal is gewend aan het water en het leuk vindt om in het water te spelen, kun je proberen in iets dieper water te spelen. Blijf op een diepte waar de hond grond kan voelen. Als de hond zich ook in iets dieper water op zijn gemak voelt kun je de volgende stap zetten. Ga naar een plas of zwembad waar het langzaam afloopt. Begin weer in ondiep water. Ga bij voorkeur ook zelf het water in. Ga al spelend steeds iets dieper totdat de hond geen grond meer voelt. Let goed op of de hond het leuk blijft vinden. Zorg dat het een spel blijft! De hond zal hoogstwaarschijnlijk uit zichzelf gaan peddelen met zijn pootjes. Zwem met hem mee en geef hem positieve aanmoedigingen. Maak de eerste zwemsessie niet te lang. Eindig met een spel in ondiep water, bijvoorbeeld met een balletje.

Wat je ook doet: dwing je hond niet om te zwemmen. Sommige honden vinden het echt niet fijn en zullen het nooit voor hun plezier doen. In geval van nood kunnen vrijwel alle honden zwemmen, zelfs als ze het nooit hebben geleerd. 

Zwempartij

Nog wat tips voor de zwempartij:

  • Neem een handdoek mee. Hiermee kun je de hond van het meeste water in zijn vacht ontdoen. Daarmee voorkom je dat de hond veel, eventueel besmet water binnenkrijgt doordat hij zichzelf droog gaat likken. Het is ook handig om een grote doek in de auto te hebben liggen zodat je auto niet kledder nat wordt omdat je hond zich uitschudt.
  • Neem voldoende water mee. Hoe meer je hond van meegebracht drinkwater kan drinken, hoe minder behoefte hij heeft van het zwemwater te drinken.
  • Zorg dat de hond in de twee uur voor de zwempartij niet heeft gegeten.
  • Ook als de hond een verwonding heeft is het verstandig hem niet te laten zwemmen.
  • Als je 's zomers gaat zwemmen met je hond zorg dan dat je hond na het zwemmen ergens in de schaduw kan uitrusten en opdrogen. In de brandende zon krijgt hij het veel te warm.
  • Als je de hond in zee laat zwemmen let dan goed op de borden en informatie aan het strand. Honden raken soms in grote problemen of verdrinken zelfs door onderstroom of sterke stromingen. Je kunt hierover ook informatie krijgen bij de plaatselijke kustwacht.