Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op +31 522 20 21 20

Zijn slakken giftig voor honden?

Slakken kun je overal tegenkomen: wanneer je met je hond aan het wandelen bent, in de tuin, op het balkon of soms zelfs in huis. Zijn deze dieren gevaarlijk voor je hond? Kan het kwaad als je hond met een slak speelt of wanneer je hond dit dier opeet? Je leest het in dit artikel.

Zijn slakken gevaarlijk voor honden?

Ja, het spelen met en/of het eten van een slak kan gevaarlijk zijn voor een hond. Een slak (of een kikker) kan namelijk tussengastheer zijn van verschillende parasieten. Ook het slijm dat van een slak komt kan je hond besmetten. In de slak of kikker leeft de larve van de parasiet, die na inslikken in je hond volwassen kan worden.

Wat is Franse Hartworm?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden koZijn slakken giftig voor hondenmt de Franse Hartworm ook in Nederland voor. Wanneer jouw hond besmet raakt, na bijvoorbeeld contact met een besmette slak, komen de larven van de worm in de darmen van je hond terecht. Vanuit hier kruipen de larven door de darmwand heen naar de bloedvaten, en in het hart en de longslagader ontwikkelen ze zich tot een volwassen worm. De eitjes die deze wormen produceren komen uiteindelijk in de kleine bloedvaatjes van de longen. De larven die uit deze eitjes komen, worden opgehoest en meestal weer doorgeslikt. Zo komen de larven in de ontlasting terecht. Wanneer jouw hond besmet is geraakt, kan jouw hond via de eitjes en larven in zijn ontlasting ook weer andere dieren besmetten.

Wil je weten wat de symptomen zijn van Franse Hartworm en/of meer weten over longwormen? Klik hier.

Wat moet je doen als je hond een slak heeft opgegeten?

Raadpleeg je dierenarts en ontworm je hond direct. Kies voor een wormenmiddel dat zowel de larven als de volwassen vorm van longwormen doodt. Je dierenarts kan je een wormmiddel adviseren. Soms is het nodig om het wormmiddel te herhalen. Lees hiervoor de bijsluiter van het product of volg het advies van je dierenarts.

Kun je je hond beschermen tegen Franse Hartworm?

Je kunt je hond niet beschermen tegen de Franse Hartworm, maar je kunt er wel voor zorgen dat de wormbesmetting beperkt blijft. Er wordt daarom geadviseerd jouw hond ‘preventief’ tenminste vier keer per jaar te ontwormen.

Moet je slakken bestrijden in je tuin?

Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen voor slakken. Controleer goed of deze geschikt zijn voor gebruik in de buurt van huisdieren. Echt voorkomen dat slakken je tuin inkomen is niet eenvoudig, en buiten eigen (huis en) tuin is bestrijden nog moeilijker. Om meerdere redenen dan de hartworm alleen, is geregeld ontwormen de beste manier om besmetting met hartworm te bestrijden.