Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Wat is hartworm?

Hartworm maakt een opmars in Zuid- en Oost-Europa, maar komt gelukkig (nog) niet in Nederland voor. Wanneer je richting het Zuiden reist vormt hartworm vanaf Parijs een bedreiging.

Hartworm wordt overgedragen via muggen. Een mug kan jouw hond steken en daarbij kleine hartwormpjes (microfilariën) injecteren in de huid. In het hondenlichaam zoeken deze wormen het hart en de longslagaders op, om te groeien en zich voort te planten. In 4 tot 6 maanden zijn deze wormpjes uitgegroeid tot volwassen worden. Het hart en de longen worden steeds meer opgevuld, waardoor de hond het moeilijk krijgt en symptomen gaat vertonen. Zijn hart moet namelijk steeds harder werken, met al die wormen erin.

Heeft jouw hond hartworm?

Wanneer een hond last heeft van hartworm kan hij hartritmestoornissen en koorts krijgen, benauwd worden, sneller vermoeid raken, gewicht verliezen en gaan hoesten. Let op: een hond kan jarenlang (!) zonder klachten een hartworm bij zich dragen. De symptomen treden pas in een vergevorderd stadium van de besmetting op.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De behandeling van hartworm is verraderlijk. Als je alle wormen in één keer dood, is er kans dat de dode wormen verstoppingen veroorzaken in de aderen. Een levensbedreigende situatie. Het behandelen van de hond moet daarom in etappes gebeuren en onder de begeleiding van een dierenarts.

Kun je hartworm bij je hond voorkomen?

Wanneer je tussen april en oktober een risicoland bezoekt met jouw hond is aan te raden om je hond te behandelen met een middel tegen de jonge stadia van hartworm (bijvoorbeeld Milbemax). In principe start je met deze behandeling bij thuiskomst of in het vakantieland als je daar langer dan 30 dagen vertoeft. De behandeling herhaal je vervolgens 30 dagen later.

Heb je al eerder een risicoland bezocht met je hond zonder deze behandeling? Laat jouw hond dan eerst testen op hartworm voordat je met deze preventieve maatregel begint.

Ga je op vakantie? Lees hier meer over parasietbestrijding in het buitenland.

Wanneer naar de dierenarts?

Ben je met jouw hond naar een risicoland op vakantie geweest (dit kan dus ook al een aantal jaar geleden zijn) en herken je de symptomen? Neem dan direct contact op met jouw dierenarts.

Gratis e-book over wormen

Wil jij nog meer weten over wormen bij je dier? Download dan direct ons gratis e-book "Wormen en de risico's". Klik op de afbeelding om verder te gaan.

Hartworm hond