Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op +31 522 20 21 20

Waarom plast mijn kat buiten de kattenbak?

Een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij katten, en een van de meest voorkomende oorzaken waarom katten uiteindelijk in het asiel belanden: plassen naast de bak. Dit kan voor een hoop frustaties zorgen. Maar waarom doet je kat dit eigenlijk?

Grofweg is dit probleem op te delen in twee oorzaken: medische problemen en gedragsproblemen.

Medische problemen

Hierbij valt te denken aan problemen als bijvoorbeeld blaasgruis of een blaasontsteking. Daarom is het altijd belangrijk om je kat en een urinemonster te laten onderzoeken bij je dierenarts. Soms is een levenslange dieetvoeding noodzakelijk, om terugkeer van blaasgruis en de bijbehorende plasproblemen te voorkomen.

Gedragsproblemen

Gerelateerd aan kattenbak

Katten zijn erg kieskeurig wat betreft hun kattenbak. Ze ruiken vele malen beter dan mensen, dus het is erg belangrijk dat de kattenbak schoon is. Daarnaast is de plaats waar de bak staat ook van belang: de beste plek is rustig, en niet op dezelfde plek als waar de kat eet en drinkt. De vorm van de bak speelt ook mee, hoe raar dit ook klinkt: sommige katten houden van een gesloten bak, andere van een open. Ook de kattenbakvulling is van belang: sommige korrels vallen nu eenmaal beter in de smaak dan andere. Sterk geparfumeerde korrels zijn voor sommige katten een reden om een ander plek te zoeken voor hun behoeften. Andere katten vinden een ‘zachte’ ondergrond (zoals je was, je bed of de deurmat) een prettiger textuur hebben dan de traditionele korrels uit de bak.

Een belangrijke regel is dan ook: voor een kat kun je nooit teveel, te schone, of te grote kattenbakken gebruiken. Verder: minimaal één kattenbak per kat, plus één extra, en het liefste een op iedere verdieping van je huis.

Gerelateerd aan stress

Als katten stress ervaren kan zich dat uiten door plassen op andere plekken in huis, bijvoorbeeld op je bed of op je schone was. Zo markeren ze hun territorium en geven ze signalen af naar bijvoorbeeld andere katten in het huishouden. Katten kunnen stress ervaren door allerlei oorzaken: (vreemde) mensen in huis, een nieuwe woning, een andere kat, een ander huisdier, kleine kinderen, katten die ze buiten tegenkomen, enzovoorts.

Zorg voor een stress-vrije omgeving door je kat te geven wat hij nodig heeft: verticale ruimte (hoge plekken om ‘veilig’ te zitten, bijvoorbeeld op een krabpaal) en genoeg speeltjes voor mentale uitdaging. Om stress te reduceren zijn er producten op de markt die feromonen bevatten om je kat minder angstig  te maken. Ook een gedragstherapeut voor katten kan je helpen om achter de oorzaak van de stress te komen.

Als je kat toch buiten de bak heeft geplast, ruim het dan op en gebruik een sopje met een enzymatische reiniger en daarna eventueel azijn om de geur helemaal weg te halen, anders zal je kat terugkeren naar die plek om daar opnieuw te plassen.