Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op +31 522 20 21 20

E-book teken hond

Weet jij alles over teken?

Bescherm je hond

Onze anti-teken producten

Tekenziekte: Ehrlichiose bij honden

Teken kunnen dragers zijn van ziekteverwekkers. Wanneer een hond wordt gebeten kunnen via de beet ziektes worden overgedragen. Ziektes die voor honden gevaarlijk kunnen zijn: Ziekte van Lyme, Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasma. In dit blog licht dierenarts Hanny Dijkstra de tekenziekte Ehrlichiose nader toe.

Hoe raakt mijn hond besmet met Ehrlichiose?

Ehrlichiose is een ziekte die wordt veroorzaakt door het bacterieachtig organiehrlichiose bij hondensme Ehrlichia. Ehrlichia kan via de bruine hondenteek (Rhipicephalus sanguineus) in de bloedbaan terecht komen. Na infectie vermeerdert de Ehrlichia en tast het de witte bloedlichaampjes aan.

De bruine hondenteek komt in Nederland niet voor in de natuur. In de Verenigde Staten, Zuid-Europa en in andere subtropische en tropische landen komt hij wel voor. Via importhonden en honden die mee zijn geweest op vakantie komt deze teek Nederland af en toe toch in.

Wat zijn de symptomen van Ehrlichiose bij honden?

De tekenziekte Ehrlichiose bij honden kent drie verschillende fases:

  1. Acute fase: zichtbaar na 1 tot 3 weken na de infectie. Veel voorkomende symptomen: koorts, sloomheid, rillingen, bloedingen, vochtafscheiding bij ogen en neus, weinig tot geen eetlust en bloedarmoede. De acute fase kan enkele weken duren.
  2. Subklinische fase: de hond heeft Ehrlichiose, maar heeft geen symptomen. Alleen via een bloedonderzoek zijn afwijkingen te vinden. Deze fase kan levenslang aanhouden. 
  3. Chronische fase: Niet iedere hond maakt deze fase door. Veel voorkomende symptomen bij deze fase: koorts, hoesten, gewichtsverlies, bloedingen, bloedarmoede, gezwollen lymfeklieren, oogziekten en kreupelheid. Ook kan het voorkomen dat een hond meer drinkt en plast dan normaal. In deze fase is de hond extra vatbaar voor infecties. Via een bloedonderzoek is tevens een tekort aan bloedcellen te zien. In deze fase kan een hond overlijden aan de symptomen.

Hoe stelt de dierenarts de diagnose?

Vanaf 7 dagen is het mogelijk om in het bloed antilichamen tegen de bacterie te vinden, maar het kan ook tot 28 dagen duren voordat deze antilichamen zichtbaar zijn. De diagnose kan dan worden gesteld door middel van een bloedonderzoek. Een andere manier is een PCR onderzoek in het laboratorium. Vaak zijn combinaties en/of herhalingen van onderzoek noodzakelijk.

Hoe ziet de behandeling van Ehrlichiose bij honden eruit?

Als Ehrlichiose op tijd ontdekt en behandeld wordt, zijn de vooruitzichten goed. Bij een te late diagnose kan Ehrlichiose een dodelijke afloop hebben.

Ehrlichiose wordt behandeld met Doxycyline, een antibioticum. De gemiddelde behandeling hiermee is 4 weken. Bij honden die al een langere tijd besmet zijn, is het niet ongebruikelijk dat de antibioticumkuur langer duurt. Naast de antibioticumkuur kunnen ook vochttoediening, bloedtransfusie of steroïden nodig zijn.

Na 24 tot 48 uur moet er verbetering optreden. Wanneer dit niet gebeurt, dan zijn er naast Ehrlichiose waarschijnlijk nog andere ziekteverwekkers actief.

Hoe voorkom je Ehrlichiose bij je hond?

Een tekenbeet kun je nooit voor 100% voorkomen. Wel kun je de kans op een tekenbeet verkleinen door tekenwerende middelen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan anti-tekenbanden en spot-ons. Bekijk hier al onze anti-tekenmiddelen.

Hoe langer een teek op de huid blijft zitten hoe groter de kans is dat er ziekteverwekkers overgebracht kunnen worden. Check na iedere wandeling altijd je hond op teken. Vind je een teek?  Verwijder deze teek dan zo snel mogelijk op de juiste manier.

Wil jij weten waar teken zich bevinden? En wil jij weten hoe je teken op de juiste manier verwijdert zodat de teek zo min mogelijk kans heeft om ziektes over te brengen? In ons gratis e-book leer je alles wat je moet weten over teken.

Download gratis e-book