Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op +31 522 20 21 20

Heeft je hond of kat nierproblemen?

Bekijk onze dieetvoedingen

Voor honden >

Voor katten >

Nierproblemen bij je hond of kat

Helaas komen nierproblemen veel voor bij honden en katten. Hoe herken je nierproblemen? En wat kun je doen als je hond of kat nierproblemen heeft? In deze blog lees je alles over deze vervelende aandoening, maar vooral wat je kunt doen om je hond of kat te helpen.

Wat doen de nieren?

Nieren hebben een aantal belangrijke functies. Ze filteren afvalstoffen en voeren die af. Daarnaast spelen ze een grote rol bij de waterhuishouding van het dierenlichaam: ze houden vocht vast en voorkomen zo dat je hond of kat ‘leegloopt’. Bovendien produceren ze een aantal hormonen en regelen (samen met vitamine D en de mineralen calcium en fosfor) de botopbouw en -afbraak.

Wat zijn symptomen van nierfalen?

Normaal gesproken zorgen de nieren ervoor dat het lichaam vocht vasthoudt. Als jouw hond of kat dus veel plast, kan dat betekenen dat hij een probleem heeft met de nieren. Andere symptomen van nierfalen kunnen zijn: slechte eetlust, gewichtsverlies, braken en een slechte conditie. Pas wanneer tweederde van de nierfunctie verloren is gegaan, worden de verschijnselen zichtbaar. Het is dus belangrijk om goed om op dit soort verschijnselen te letten en tijdig naar de dierenarts te gaan.

Symptomen van nierfalen

  • Veel plassen
  • Slechte eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Braken
  • Slechte conditie

Chronisch nierfalen

De meeste nieraandoeningen bij honden en katten zijn chronisch. Dat wil zeggen dat ze niet te genezen zijn. Bij chronisch nierfalen kan het niet-functionerende nierweefsel dan ook niet meer worden hersteld. Maar dat wil niet zeggen dat je niets meer kunt doen als je hond of kat nierproblemen heeft. Je kunt zulke aandoeningen goed behandelen, zodat je huisdier zo veel mogelijk kan blijven genieten van het leven.

Behandeling

Bij chronisch nierfalen richt de behandeling zich op het sparen van het nog functionerende nierweefsel. Via dieetvoeding en soms medicijnen krijgen nieren de nodige ondersteuning, worden klachten bestreden en wordt de voortgang van de ziekte vertraagd. Het is belangrijk om deze behandeling af te stemmen met je dierenarts. Meestal kan een dieetvoeding voor nieraandoening levenslang gegeven worden.

Nierdieet

Naast medicijnen schrijft je dierenarts meestal ook een nierdieet voor. Het is belangrijk dat je hond of kat goed blijft eten. Daarom zijn nierdiëten extra smakelijk. Ze zijn zo lekker dat zelfs de meest kieskeurige hond of kat zich meestal wel laat verleiden tot zo’n heerlijk maaltje!

Dieetvoedingen voor nieraandoeningen geven de nierfunctie ondersteuning en helpen de voortgang van de ziekte af te remmen. Daarnaast bevatten ze minder fosfor en eiwitten. Hierdoor is zulk voer minder belastend voor de nieren van je hond of kat. Enkele voorbeelden van dieetvoedingen voor honden en katten met nierproblemen: Hill’s K/D, Royal Canin Renal en Trovet Renal.

Pas op met bijvoeren en snacks

Een dieetvoeding bevat ingrediënten die volledig afgestemd zijn op de behoefte van je hond of kat. Het is daarom belangrijk om je huisdier naast zijn dieet geen ‘gewoon’ voer of ‘gewone’ tussendoortjes te geven. Daarmee zou je het dieet namelijk tenietdoen. Gelukkig zijn er wel manieren om je hond verantwoord bij te voeren.

Verantwoord bijvoeren

Natuurlijk wil je je hond of kat wel eens extra verwennen met een lekker snack of misschien met smakelijk natvoer. Speciaal om die reden hebben producenten van dieetvoeding vaak ook snacks, tussendoortjes en natvoer die passen bij het dieet dat je je huisdier geeft. Zo geef je hem iets extra’s of een lekkere beloning terwijl het dieet zijn werk kan blijven doen.

Advies

Het kiezen van een dieetvoer voor je hond of kat gaat altijd in overleg met je dierenarts. Dat is omdat hij of zij je dier kan onderzoeken en een juiste diagnose kan stellen. Op basis daarvan stelt hij of zij een behandeling op.
Mocht je daarnaast nog vragen hebben over één van onze dieetvoedingen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het gebruik van onze producten. We staan voor je klaar!