Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op +31 522 20 21 20

Jeuk en huidproblemen bij konijnen en knaagdieren

Ook konijnen en knaagdieren kunnen last krijgen van verschillende vacht- en huidproblemen. Hierbij valt te denken aan jeuk, schilfering, overmatig verlies van haren, korstjes of kale plekken. Bij een normale verharing verliest het dier ook haren, maar dan is er geen sprake van jeuk, kale plekken of huidlaesies. Alleen tijdens de dracht of schijnzwangerschap kan het voorkomen dat konijnen zichzelf kaal plukken om nestmateriaal te verzamelen: dit is een volkomen normaal, natuurlijk verschijnsel.

De meest voorkomende oorzaken van jeuk en huidproblemen zijn:

Parasieten, zoals vlooien, luizen of teken. Deze zijn goed te behandelen, maar let op: zeker niet alle middelen voor honden of katten zijn geschikt voor konijnen en knaagdieren! Sommige zijn zelfs levensgevaarlijk en kunnen dodelijk zijn.

Vachtmijten zijn ook parasieten en deze kunnen zorgen voor jeuk, kale plekken en vooral: veel schilfering, wat eruit ziet als roos. Er bestaan verschillende soorten vachtmijten, sommige veroorzaken alleen kale plekken zonder schilfers. Huidmijt is een ander soort mijt die diep in de huid leeft en daar jeuk, kale plekken, wondjes en korsten veroorzaakt. Voor de diagnose is een diep huidafkrabsel noodzakelijk.

De behandeling bestaat meestal uit het toedienen van een topicaal middel (op de huid, vaak d.m.v. een pipet) met als werkzame stof selamectine. Dit is een goedwerkend en veilig anti vlooien- en mijtenmiddel om te gebruiken bij bijzondere dieren als konijnen, cavia’s en ratten.

Bij konijnen komt madenziekte/myiasis voor: hierbij leggen vliegen eieren in de vacht van het konijn, wanneer er larven uitkomen eten die zich een weg door de huid en richten daarbij enorme schade aan. Dit is een ernstig probleem en konijnen kunnen hieraan overlijden. Vaak gebeurt dit in een warme, vochtige huidomgeving, wanneer er bijvoorbeeld poep in de vacht van uw konijn blijft zitten. Konijnen met overgewicht hebben vaker last van plakpoep. Voer daarom niet teveel krachtvoer, voer kwalitatief goed hooi, en verwijder plakpoep direct met lauwwarm water. Maak daarna het konijn goed droog, en houdt het hok schoon.

Ook een schimmelinfectie kan leiden tot huidproblemen. Schimmels komen veel voor bij dieren, vaak veroorzaken ze echter geen klachten. Bij een verlaagde weerstand of een ander onderliggend probleem kunnen ze wel symptomen veroorzaken, zoals roodheid, schilfering, korstjes, kleine wondjes en kale plekken. Jeuk kan ook voorkomen, meestal is dit niet heel uitgesproken. Schimmels zijn vaak hardnekkig en daardoor moeilijk te behandelen. Een bijzondere vorm van schimmel is ringworm, waarbij er een ringvormige plek in de huid van het konijn of knaagdier ontstaat, die vanuit het midden geneest. Ringworm is niet erg pijnlijk maar jeukt vaak wel.