Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op +31 522 20 21 20

Hoe kan het dat mijn dier te dik is?

Overgewicht bij honden en katten ontstaat, net zoals bij mensen, door teveel eten en te weinig bewegen. De balans tussen eten en bewegen is verstoord.

Één van de belangrijkste redenen dat honden/katten overgewicht hebben of krijgen, is omdat ze meer voer krijgen dan ze eigenlijk nodig hebben. Vaak wordt dit nog aangevuld met allemaal lekkere snacks en andere tussendoortjes. Vooral honden hebben nauwelijks remmingen en eten braaf wat ze voorgeschoteld krijgen, wat kan resulteren in overgewicht.

Andere oorzaken van overgewicht kunnen zijn:

  • Castratie: een gecastreerde hond/kat heeft namelijk veel minder energie nodig en dus ook minder voeding. Een gecastreerde hond/kat heeft vaak één derde minder voeding nodig dan voor de castratie.
  • Leeftijd: hoe ouder je hond/kat wordt, hoe minder brokjes hij nodig heeft.
  • Ras: sommige hondenrassen en -katten hebben meer aanleg om te zwaar te worden, bijvoorbeeld: Beagles, Teckels, Cocker spaniëls, Duitse herders en labrador retrievers.
  • Gezondheidsproblemen: een traag werkende schildklier of een aandoening waardoor je hond minder kan bewegen kunnen er voor zorgen dat je viervoeter te dik wordt.
  • Medicijnen: sommige medicijnen kunnen zorgen voor overgewicht bijvoorbeeld medicijnen tegen epilepsie.

Waarom is overgewicht gevaarlijk?

Je dier kan er misschien heel goed uitzien, maar overgewicht is voor ieder dier vervelend. De kwaliteit van leven gaat achteruit en je hond kan sneller ziektes en aandoeningen oplopen zoals suikerziekte, artrose en huidproblemen. Ook is het afweersysteem zwakker waardoor het dier sneller ziek kan worden en wondjes minder goed genezen.