Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op +31 522 20 21 20

Het belang van eiwitten in de voeding van je hond

Voor een gezond en gelukkig leven heeft een hond een uitgebalanceerd dieet nodig. Maar wat is nu precies belangrijk in de voeding van je hond? Het dieet van je hond moet vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en eiwitten in de juiste verhoudingen bevatten. Hoewel elk stukje van de voedingspuzzel belangrijk is, zijn eiwitten voor honden essentieel. Eiwitten zijn namelijk één van de belangrijkste bouwstenen voor het lichaam van je hond. Honden kunnen écht niet zonder.

 

Wat zijn eiwitten ook alweer?

Eiwitten zijn grote moleculen die zijn opgebouwd uit veel kleinere eenheden die aminozuren worden genoemd. Eiwitten fungeren als de bouwstenen van levend weefsel, zoals de spieren en de organen van alle levende wezens. Ook kunnen ze bij vertering energie produceren. Eiwitten spelen daarnaast  een essentiële rol in vitale processen in het lichaam, bijvoorbeeld in de vorm van enzymen, hormonen en antilichamen.

Eiwitten in het lichaam worden regelmatig vervangen. Daarom kunnen jij én je hond niet leven zonder regelmatig voedsel te consumeren dat eiwitten bevat.

 

Welke eiwitten heeft je hond nodig?

Er zijn tweeëntwintig aminozuren die het eiwit vormen in het dieet van je hond. Twaalf van deze aminozuren kan een hond zelf, in zijn eigen lichaam aanmaken, maar de overige tien moet je hond via de voeding binnenkrijgen. Deze tien aminozuren worden essentiële aminozuren genoemd omdat ze noodzakelijk zijn voor het overleven van je hond.

Eiwitten die grote hoeveelheden van deze essentiële aminozuren bevatten, worden als hoogwaardige eiwitten beschouwd.

 

Hoe kies ik een voeding met de juiste eiwitbron voor mijn hond?

Biologische waarde is een term die wordt gebruikt om te beschrijven hoe gemakkelijk het voor honden is om het eiwit uit een bepaald voedingsmiddel te verteren en in hun lichaam op te nemen. Voedingsmiddelen met een hoge biologische waarde zijn de beste eiwitbronnen voor honden, omdat ze het gemakkelijkst verteerbaar zijn. Voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten en toch weinig biologische waarde hebben, worden niet gemakkelijk verteerd en zijn daarom een minder goede eiwitbron voor honden.

Houd bij het vergelijken van hondenvoer dus rekening met het type en de kwaliteit van de eiwitten in plaats van alleen met de hoeveelheid eiwit. Kies voedingsmiddelen met goed verteerbare, bruikbare eiwitten. Voedingsmiddelen zoals vers vlees, vis, en eieren, bieden de hoogste niveaus aan bruikbare eiwitten voor honden. Deze voedingsmiddelen bevatten veel hoogwaardige eiwitten. Maar er bestaan ook prima plantaardige eiwitbronnen die veel eiwitten bevatten en goed verteerbaar zijn voor honden.

 

Is meer eiwit altijd beter?

Nee, dit is een fabel. Uit ​​onderzoek blijkt dat er geen voordeel verbonden is aan een overmaat van eiwitten in de voeding van je hond. Het maximale percentage voor elke levensfase mag niet hoger zijn dan 30 (ruw eiwit). Overtollig eiwit wordt anders door het lichaam uitgescheiden en kan in sommige omstandigheden zelfs schadelijk zijn.

Als jij jouw hond de aanbevolen hoeveelheid hondenvoer van goede kwaliteit geeft, hoef je je in de meeste gevallen gelukkig geen zorgen te maken dat je hond te veel eiwitten binnenkrijgt.