Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op +31 522 20 21 20

Haaruitval bij hond en kat

Help, mijn hond (of kat) verhaart zo verschrikkelijk veel! Dit is misschien wel een van de meest gehoorde klachten van huisdiereigenaren. Op enkele uitzonderingen na – rassen die nauwelijks verharen bijvoorbeeld – heeft vrijwel iedere hond en kat hier in meer of mindere mate last van. En sommige huisdieren lijken vrijwel het hele jaar door te verharen. Hoe komt dit?

Ten eerste is het van belang onderscheid te maken tussen verharen enerzijds, en haaruitval als gevolg van ziekte anderzijds. Als haaruitval leidt tot kaalheid is er vaak een medisch probleem. Maar meestal is dit niet het geval en is er sprake van een ‘normale’ verharing. Hierbij verliest het dier veel haren en liggen er veel haren in huis, maar is er geen sprake van kaalheid of andere huidproblemen.

Normaal gesproken ondergaan honden en katten twee keer per jaar een ruiperiode. Zowel honden als katten hebben een wintervacht en een zomervacht. Tijdens de ruiperiode wordt er van vacht gewisseld: de gehele vacht wordt vernieuwd. Hierbij verharen de dieren veel. Bij honden en katten die het grootste deel van de tijd buiten leven, zien we dan ook dat de ruiperiode een duidelijk afgebakende periode is waarin het dier in een paar weken tijd zijn gehele vacht verliest, die wordt vervangen door een nieuwe.

Bij huisdieren die voornamelijk binnen leven is de ruiperiode niet meer zo duidelijk aanwezig. Het natuurlijke proces van de rui wordt eigenlijk verstoord door de binnentemperatuur die vrijwel het gehele jaar gelijk is. Ook de kunstmatige verlichting in de wintermaanden kan hieraan bijdragen.

Door de constante binnentemperatuur zien we eigenlijk dat veel honden en katten het gehele jaar door blijven verharen. Vaak is er nog wel een toename van het haarverlies in de lente en in de herfst.

Er bestaat geen enkel product wat verharen tegengaat, het is namelijk een natuurlijk en normaal proces. Maar:

Door kwalitatief goede voeding te geven wordt de kwaliteit van de vacht beter en zal ook de natuurlijke rui beter verlopen. Er bestaan een aantal voedingssupplementen die de kwaliteit van de huid en vacht ondersteunen. Deze zijn veelal gebaseerd op omega-3 en -6 vetzuren.

Deze voedingssupplementen zijn met name werkzaam bij dieren die voeding krijgen van onvoldoende kwaliteit. Een goed product is bijvoorbeeld Doils Skin. Als alternatief kun je een kwalitatief goed onderhoudsvoer geven waarbij de hond of kat geen tekorten oploopt, zoals bijvoorbeeld de onderhoudsvoeding van Hill’s, Royal Canin of Trovet.

Honden- of kattenharen in huis kun je voorkomen door goede vachtverzorging: regelmatig borstelen (maximaal twee keer per week) met een geschikte borstel. Daarnaast kun je een afspraak maken bij de trimsalon, waar loszittende haren professioneel kunnen worden verwijderd.

Als laatste: Ontworm uw huisdier regelmatig, dat wil zeggen 3 tot 4 keer per jaar, met een goed middel zoals Drontal® of Milbemax®. Wormen kunnen grote energievreters zijn en zorgen voor een slechtere (vacht)conditie.