Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op +31 522 20 21 20 

Zoek je de perfecte kam of borstel voor je kat?

Bekijk onze kattenborstels >

Een kat borstelen/kammen? Hoe pak je dit aan?

Katten hebben regelmatige vachtverzorging nodig. Maar hoe kun je je kat laten wennen aan een kam of borstel? En wat is de beste manier om te borstelen? Lees in deze blog alles over het borstelen en kammen van je kat.

Vachtverzorging

Hoe vaak je kat vachtverzorging nodig heeft, hangt af van het type vacht. Katten met een lange vacht hebben vaker een borstelbeurt nodig dan katten met een korte vacht. Het is vooral belangrijk om de dode haren uit de vacht te verwijderen. Bij een kat met een dikke en/of lange vacht is het ook belangrijk om voor een goede conditie van de ondervacht te zorgen.

Wennen

Het verzorgen van de vacht wordt een stuk eenvoudiger als de kat eraan gewend is. Dit wennen aan borstelen en kammen is een langzaam proces. Sommige katten zullen er nooit aan wennen. Vooral als je een kat op latere leeftijd krijgt, kan het een probleem zijn. In zo'n geval kan een trimsalon de oplossing zijn. Daar werken deskundige mensen die zijn gespecialiseerd in het trimmen van katten. Als je een kitten in huis neemt, laat hem dan vanaf het begin wennen aan borstelen en kammen.

Bouw het borstelen en kammen langzaam op. Geef de kitten wat lekkers te eten en terwijl de kitten aan het snoepen is aai je hem voorzichtig. Leer hem daarmee jouw aanrakingen rustig te ondergaan. Als hij dit ontspannen toelaat, kun je voorzichtig eens met een borstel zijn vacht licht borstelen. Doe dit niet te lang en stop direct als je merkt dat de kitten het niet fijn meer vindt. Bouw het langzaam op en na verloop van tijd zal de kat het borstelen en kammen niet erg meer vinden. In veel gevallen zal de kat de aandacht zelfs heel fijn vinden.

Ook bij een kat die als ouder dier in huis komt kun je deze methode volgen. Houd er echter wel rekening mee dat een oudere kat er langer over zal doen voor hij het borstelen en kammen accepteert. Vooral als de kat al het een en ander heeft meegemaakt en een zeker wantrouwen naar mensen heeft opgebouwd. Geduld is in dat geval je belangrijkste gereedschap.

Borstelen

Begin het borstelen altijd met de richting van de haargroei mee. Tegen de richting van de haargroei in borstelen kan wel helpen tijdens de ruiperiode om dood en loszittend haar te verwijderen. Kom je tijdens het borstelen klitten tegen, probeer deze dan met de vingers of heel voorzichtig met een kam met metalen tanden te verwijderen. Gebruik hierbij niet teveel kracht en trek niet zomaar aan de haren. Houd met de vrije hand de vacht tussen de kam en de huid vast (als dit kan). Als het niet lukt, knip dan met een schaartje met stompe punt de klit uit de vacht.

Ondervacht

Katten met een ondervacht moet je zowel borstelen als kammen. Met het borstelen verwijder je de dode haren uit de bovenvacht. Met het kammen haal je de dode haartjes en klitten uit de ondervacht. Het is daarbij zaak een kam te gebruiken met tanden die lang genoeg zijn om diep in de ondervacht door te dringen. Daarmee ontwar je de ondervacht tot op de huid.

Aan de slag

Verzorg de vacht van je kat dus goed. Laat hem wennen aan het borstelen en wees geduldig als het niet meteen lukt. Het kammen of borstelen van je kat is nodig, maar het kan ook een mooi moment samen met je lieve kat zijn. Succes en geniet ervan!