Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op +31 522 20 21 20 

Urine opvangen bij je hond

Als je dierenarts vermoedt dat je hond blaasproblemen heeft, dan kan dit met urineonderzoek worden vastgesteld. Hoe kun je de urine van jouw hond verzamelen?

Opvangen

Veel honden vinden het raar als je tijdens het plassen een bakje onder ze houdt. Vaak werkt een diepe lepel (bijvoorbeeld een soeplepel) een stuk beter: doordat er een lange steel aan zit, hoef je niet zo dichtbij te komen. Hang de lepel er pas onder als je hond begint te plassen. Als hij eenmaal plast, is de kans namelijk kleiner dat hij stopt. Ochtendurine is het meest geconcentreerd en geeft de meest betrouwbare uitslag.

Bewaren en wegbrengen

Bewaar de urine in een afgesloten potje. Zorg er wel voor dat het een schoon potje is! Een klein restje suiker uit een jampotje kan afwijkende waarden geven wanneer de urine wordt getest. Breng de urine direct naar de dierenkliniek. Lukt dat niet? Bewaar dan de urine in de koelkast. Geef bij het afgeven van de urine aan hoe laat dat je de urine hebt opgevangen en of de urine bewaard is geweest in de koelkast.

Dierenarts

Lukt het niet om de urine op te vangen? Raadpleeg dan de dierenarts. Bij reuen is het mogelijk om een katheter in te brengen en zo urine op te vangen. Een andere optie is door middel van een spuit en naald urine op te zuigen. Dit kan alleen bij een volle blaas. De dierenarts bepaalt door te voelen of een echo waar de blaas zit. Hij prikt dan door de buikwand, in de blaas en zuigt de urine op.