Helaas is ook bij konijnen overgewicht een veel voorkomend fenomeen. Konijnen krijgen vaak te veel brokjes voorgeschoteld en te weinig hooi. Terwijl andersom veel gezonder zou zijn. Maar naast een verkeerde voedingsverhouding, is onvoldoende beweging ook een oorzaak. Benieuwd of jouw konijn te dik is en hoe je jouw konijn verantwoord kan laten afvallen? De dierenarts geeft jou graag advies.
Gevaren van overgewicht bij konijnen
Konijnen met overgewicht kunnen zich moeilijker bewegen. Hierdoor kunnen ze zichzelf niet voldoende poetsen. Doordat konijnen hun kontje niet langer schoon kunnen houden, wordt deze vies en vergroot dit de kans op Myiasis (madenziekte). Ook zijn konijnen met overgewicht gevoeliger voor lever- en hartaandoeningen en voor gewrichtsproblemen zoals artrose. Wanneer je konijn onder narcose moet, geeft overgewicht bovendien een extra risico.
Is mijn konijn te dik?
Bij een konijn dat te dik is kun je de ribben niet of bijna niet meer voelen. Dit is bij de meeste konijnen een goede graadmeter. Heb jij een konijn met een compacte bouw, bijvoorbeeld de Franse hangoor? Dan is de ruggengraat een betere graadmeter. Konijnen met overgewicht hebben vaak ook een dikke wam (vetplooi tussen kin en de borst), maar let op dit is deels erfelijk bepaald.
Dikmakers
We hebben nogal eens de neiging om onze liefde te uiten door onze dieren te verwennen met eten. Helaas zijn niet alle hapjes even gezond voor een konijn.
Brokjes
Konijnen krijgen vaak teveel brokjes voorgeschoteld, terwijl voor de meeste konijnen een eetlepel brokjes per dag meer dan genoeg is. 20 gram per kg lichaamsgewicht is een goede richtlijn. Wil je zeker weten dat jouw konijn alle voedingstoffen binnenkrijgt? Kies dan voor een korrelvoeding. In elke korrel zit alles wat jouw konijn nodig heeft. In gemengde voeding zitten de voedingstoffen vaak verdeeld over de verschillende kleuren brokjes. Bovendien voorkom je met een korrel selectief eten.
Groenten & fruit
Niet alle groente en fruit zijn even gezond voor jouw konijn en kunnen zelfs giftig zijn. Wortels zitten bijvoorbeeld vol met suikers. Ook in mango, banaan, druiven en peer zit stiekem een hoop suiker. Niet iets wat je jouw konijn met regelmaat kunt geven. Andere groente die je beter niet kunt geven aan jouw konijn met overgewicht zijn: witte kool, koolraap, spruitjes of schorseneer.
Let op: alles van de nachtschadefamilie (aardappel, courgette, tomaat, paprika) en de alliumfamilie (ui, knoflook, prei) en bonen mag je niet voeren! Dit is giftig voor konijnen.
Wat kun je wel geven? Een schijfje appel, braam, framboos en aardbei kun je gerust geven aan een konijn op dieet.
Weinig beweging
Veel konijnen zitten dagenlang opgesloten in hun hok, terwijl konijnen juist dagelijks beweging nodig hebben. Idealiter zou je konijn de mogelijkheid moeten hebben om de hele dag vrij te kunnen rondhoppen, maar dat is niet altijd een optie.
Een goed alternatief is om binnenkonijnen elke avond in de woonkamer vrij te laten lopen. Zorg er wel voor dat ze niet kunnen knabbelen aan kabels en giftige planten.
Voor buitenkonijnen kun je hun hok uitbreiden met een ren aan het hok vast of de tuin volledig afzetten. Op die manier kunnen je konijnen de hele dag door bewegen. Zorg er echter wel voor dat ze niet kunnen ontsnappen door te graven of te springen. Let ook hierbij erop dat jouw tuin geen giftige planten bevat.
Onbeperkt hooi
Hooi, hooi, hooi! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: konijnen dienen onbeperkt hooi hebben. Het zorgt ervoor dat de darmen blijven werken (darmen die stil komen te liggen zijn dodelijk voor konijnen). Maar hooi bevat ook weinig calorieën en is dus ideaal voor konijnen die moeten afvallen.
Lees hier nog meer redenen waarom hooi niet mag ontbreken in het dieet van jouw konijn.
Konijn op dieet
Een konijn dat op dieet moet, kun je niet zomaar minder voer geven. Dit dient geleidelijk afgebouwd te worden. Het is namelijk belangrijk dat konijnen continue kunnen eten. Hun spijsvertering is hier op ingesteld. Vallen hun darmen stil door een te kort aan voedsel, dan is de kans groot dat je konijn hier niet van hersteld en zelfs kan overlijden. Zorg er dus altijd voor dat er voeding aanwezig is.
Naar de dierenarts
Twijfel je of jouw konijn te dik is? Neem dan contact op met je dierenarts. Hij/zij kan bepalen of jouw konijn overgewicht heeft en kan samen met jouw een dieetplan opstellen.