Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op +31 522 20 21 20

Ebook vlooien hond

Last van vlooien?

Wij hebben alles om vlooien te bestrijden

Vlooienmiddelen voor honden >

Hoe weet ik of mijn hond vlooien heeft?

Krabt jouw hond regelmatig en vermoed je daarom dat jouw hond last heeft van vlooien? In dit artikel lees je hoe je een vlooienbesmetting kunt vaststellen en kunt voorkomen.

Hoe zien vlooien eruit?

Bij honden komen twee soorten vlooien voor: de kattenvlo (Ctenocephalides felis) en de hondenvlo (Ctenocephalides canis). Deze vlooien zijn één tot drie millimeter groot en zwart of roodbruin van kleur. Vlooien hebben geen vleugels maar wel een paar krachtige achterpoten. Met deze achterpoten kunnen ze tot één meter ver of hoog springen.

KattenvloHondenvlo

Waar zitten vlooien?

Het antwoord is jammer genoeg: overal waar zoogdieren komen, dus praktisch overal. Denk daarbij aan struiken, in het gras en op andere plaatsen. Daar wachten ze op een kans om een gastheer te vinden, bijvoorbeeld jouw hond. Als ze eenmaal een hond bereikt hebben, voeden ze zich met zijn bloed. De meeste vlooien vestigen zich op de rug, in de lies of in de oksels van je hond. En wist je dat vlooien ook met gemak overspringen naar een andere hond? 

Het vaststellen van een vlooienbesmetting

Bij het vaststellen van een vlooienbesmetting is het belangrijk dat je de volgende twee feiten weet over vlooien:

  • 95% van de vlooien leeft in de omgeving en niet op het dier. Een vlo leeft namelijk niet op de hond, maar zoekt de huid van de hond alleen op om bloed op te zuigen.
  • In een vlooienpopulatie bestaat slechts 10% uit volwassen vlooien en 90% uit eieren, larven en poppen.

Kortom: als je één vlo spot op je hond is het dus al foute boel!

Controleren op vlooien: de vlooiencheck

Een hond met vlooien heeft jeuk. De oorzaak van deze jeuk is het speeksel wat een vlo achterlaat tijdens de beet. Wanneer jouw hond veel krabt en op zijn vacht gaat bijten is het daarom raadzaam om te checken of je hond vlooien heeft. Met een vlooienkam kun je de vacht controleren op vlooien. De kans is groot dat je niet de vlo, maar zijn uitwerpselen tegenkomt. Kom je deze zwarte korreltjes tegen? Leg deze dan op een natte tissue. Als ze een roestbruine kleur achterlaten gaat het inderdaad om vlooienuitwerpselen en kun je dus vaststellen dat je hond vlooien heeft.

Hoe voorkom je een vlooienplaag?

Het is onmogelijk om je hond te beschermen tegen de blootstelling aan vlooien. Zoals we hebben laten zien, zitten vlooien overal. Het voorkomen van een vlooienplaag kan daarom alleen bereikt worden via een vlooienmiddel, bijvoorbeeld een omgevingsspray, zoals van Beaphar, Bolfo of Virbac.

Vlooien bestrijden

Heeft jouw hond vlooien en wil je weten hoe je die kunt bestrijden? Lees in ons e-book alles over dit onderwerp. Je kunt ook ons artikel lezen: Help, mijn hond heeft vlooien! Daar vind je meer informatie over verschillende soorten vlooien-bestrijdingsmiddelen en hoe je die kunt gebruiken. Heb je toch nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

E-book Vlooien bestrijden bij je hond