Tandenpoetsen is een belangrijk onderdeel van een goede gebitsverzorging. Kun je überhaupt de tanden van een kat poetsen en zo ja, hoe pak je dit dan aan?
Kun je de tanden van je kat poetsen?
Ja, je kunt de tanden van je kat poetsen. Door de tanden van je kat regelmatig te poetsen, verwijder je tandplak en help je tandsteen te voorkomen. Je kat zal echter wel moeten wennen aan tandenpoetsen, maar met een beetje geduld en de juiste producten kom je al een heel eind!
Welke tandpasta en tandenborstel heb ik nodig voor mijn kat?
Voor dieren zijn er speciale tandenborstels en tandpasta’s.
Tandenborstels voor katten
De tandenborstels die wij zelf gebruiken zijn vaak te groot voor een kattengebit. Dierentandenborstels hebben vaak aan twee kanten een borstel zodat je kunt kijken welk formaat voor jouw kat geschikt is. Ook zijn er ‘vingertandenborstels’. Deze vingertandenborstels zijn borstels die je om je vinger kunt schuiven. Op deze manier is de tandenborstel kleiner wat voor je kat fijner is als hij/zij nog niet gewend is om haar tanden te poetsen.
Tandpasta voor katten
Gebruik altijd een tandpasta speciaal voor katten en niet je eigen tandpasta. In onze tandpasta zit namelijk vaak xylitol. Xylitol is giftig voor de meeste dieren en kan leiden tot een dodelijke daling van de bloedsuikerspiegel. Ook bevat onze tandpasta te veel fluor waardoor dit bij doorslikken problemen kan geven. Tandpasta speciaal voor katten is vaak verrijkt met een smaakje, bijvoorbeeld kipsmaak. Hierdoor ervaart de kat het eerder als een snack, wat de tandenpoetstraining makkelijker maakt.
Stappenplan voor tandenpoetsen
Stap 1: Wennen
Laat je kat allereerst een aantal dagen wennen aan de tandpasta. Dit kan door een klein beetje tandpasta op je vinger te plaatsen en je kat dit er voorzichtig af te laten likken.
Na een aantal dagen kun je jouw kat laten wennen aan aanrakingen in haar bekje. Til haar bovenlip op en raak voorzichtig de tanden aan (eventueel met iets lekkers). Beloon je kat wanneer zij dit toelaat. Oefen dit dagelijks totdat jouw kat dit als alledaags ervaart.
Stap 2: Het gaasje
Oefen vervolgens met een gaasje. Dit gaasje kan gewoon een gaasje zijn uit je EHBO-kistje. Til de bovenlip van je kat op en ga langzaam en zachtjes met een gaasje om je vinger over de tanden heen. Probeer niets te forceren en laat je kat regelmatig slikken. Ga niet verder dan jouw kat dat toelaat. Beloon je kat vervolgens. Gaat dit goed? Ga dan door naar de volgende stap.
Stap 3: (Vinger)tandenborstel
Je kunt nu aan de slag met een (vinger)tandenborstel. Til de bovenlip van je kat op en begin langzaam en zachtjes met het poetsen van de hoektanden. Gebruik je een tandenborstel? Houd dan je vinger op de achterkant van de borstelkop zodat je meer controle hebt. Bouw het iedere keer op en poets voorzichtig de voortanden en de kiezen. Poets de tanden met een op- en neerwaartse beweging . Ook hierbij geldt: forceer niets en beloon je kat bij goed gedrag.
Tandenpoetsen kan in het begin best lastig zijn. Dit is voor jullie beiden een nieuwe activiteit. Door het stappenplan te volgen en jouw dier bij ieder succes te belonen, kom je al een heel eind!
Verder is het belangrijk dat je een zo ontspannen mogelijke sfeer creëert. Het is helemaal niet erg als het niet direct lukt, zolang je kat er geen negatieve ervaring aan over houdt. Probeer je kat vooral niet te dwingen.
Hoe vaak dien ik de tanden van mijn kat te poetsen?
Is het gelukt en is je kat gewend aan tandpoetsen. Poets de tanden van je kat dan minimaal twee à drie keer per week. Een keer langs alle tanden en kiezen gaan, is al voldoende om de vorming van tandplak tegen te gaan.
Wat als tandenpoetsen niet lukt?
Wat nou als je weken hebt geoefend, maar je kat het tandenpoetsen écht niet ziet zitten? Of wil je nog wat extra’s doen voor het gebit voor je kat? In ons gratis e-book ‘een gezond gebit’ lees je alles over andere mogelijkheden om het gebit van jouw kat te verzorgen. Ook leer je hoe je gebitsproblemen kunt herkennen en wanneer je een dierenarts dient raad te plegen.