Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op +31 522 20 21 20

Hoe maak ik mijn kat zindelijk?

Katten zijn van nature zindelijk. Ze leren al van hun moeder dat ze hun behoefte op de kattenbak moeten doen. Plotselinge onzindelijkheid heeft dus altijd een reden. Maar er zijn kittens of katten die gewoon nog nooit een kattenbak hebben gezien of zo onder de indruk zijn van een verandering in hun situatie dat ze weer even op de goede weg moeten worden geholpen.

Bij kittens die net bij de fokker vandaan komen, gebruik dezelfde kattenbakvulling als de fokker gebruikte. Je kunt dan eventueel langzaam overgaan op andere kattenbakvulling door de twee te mengen.

Observeer de kitten of kat en als hij op het punt staat wat te gaan doen (draaien, zoeken, gehaaste houding), zet hem dan op de bak. Geef hem even wat privacy en beloon hem met aandacht of wat lekkers als hij zijn behoefte op de bak heeft gedaan. Zet de kitten of kat na het eten en 's ochtend en 's avonds sowieso even op de bak. Belonen als hij er wat doet. 

Tips voor zindelijkheidstraining bij katten

Er zijn nog een paar algemene tips die je kunnen helpen om je kat (weer) zindelijk te maken:

  • Maak de kattenbak schoon met een neutraal, niet geurend middel. Bijvoorbeeld groene zeep of soda.
  • Zorg dat de kattenbak voldoende groot is. Minstens 1,5 keer de grootte van de kat is aan te raden. De kat moet zich in ieder geval makkelijk om kunnen draaien en kunnen krabben.
  • Heb je toch een overkapte kattenbak en meerdere katten in huis? Let er dan op dat de bak twee uitgangen heeft zodat een kat niet 'ingesloten' kan worden door een andere kat. Zo'n negatieve ervaring kan de kat doen besluiten de kattenbak niet meer te gebruiken.
  • Bij kittens of oude katten: zorg dat er een lage instap is zodat de kat ook werkelijk in de bak kan komen. Vooral voor oude katten met gewrichtsproblemen kan het een pijnlijke oefening zijn om in de kattenbak te klimmen
  • Is de kattenbak makkelijk bereikbaar? Hoewel een kat graag privacy heeft, is het ook weer niet de bedoeling dat een kat een halve stormbaan moet nemen om in bij de bak te komen.
  • Gebruik eens een ander soort kattenbakgrit. Katten zijn ontzettend kieskeurig.
  • Als blijkt dat het niet op de kattenbak willen de oorzaak is van een slechte ervaring op de bak, koop dan een kattenbak met een andere kleur en vorm.
  • Plasplekken buiten de bak goed schoonmaken. Eerst met een 1:10 Biotex oplossing, dan droog maken en weer schoonmaken met alcohol (kun je bij de drogist kopen). Of gebruik Urine-off om de plek schoon te maken. Gebruik nooit ammonia of chloor!
  • Geef 'verkeerde' plasplekken een nieuwe bestemming vanuit het oogpunt van de kat. Geef hem daar bijvoorbeeld te eten of speel met hem op die plek.

Wat je ook doet: nooit je kat bestraffen voor onzindelijk gedrag. Een kat is nooit uit vrije keuze onzindelijk en het is aan jou om de reden te ontdekken en die reden weg te nemen. Vanuit de kat gezien begaat hij geen overtreding dus straf is altijd onterecht. Het maakt de situatie alleen maar erger door de stress die straffen veroorzaakt.

Langdurige onzindelijkheid?

Als de kat onzindelijk blijft en je hebt al van alles geprobeerd, neem dan contact op met je dierenarts. Het is bij plotselinge onzindelijkheid zelfs raadzaam dit snel te doen aangezien er een medische reden kan zijn waardoor de kat onzindelijk is geworden. Die medische oorzaak is bij snel handelen beter te verhelpen dan wanneer je afwacht.

Als blijkt dat er geen medische reden is, en je kunt zelf geen andere oorzaak ontdekken, schakel dan een kattengedragsdeskundige in. Samen met de gedragsdeskundige kom je er vast uit! Onzindelijkheid is namelijk bijna altijd op te lossen.