Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Hoe leer je jouw hond alleen thuis te blijven?

Een belangrijk onderdeel in de opvoeding van een pup is het leren om alleen thuis te blijven. Hoe pak je dit aan en wat heb je nodig?

  • Een vaste plek voor je hond, het liefst afsluitbaar. Denk bijvoorbeeld aan een bench. Gebruik alleen een bench als je hond hiermee al training heeft gehad en dit ziet als een veilige plek. 
  • Tijd, vergeet niet dat het trainen veel tijd kost. De tijd dat je pup alleen kan blijven dien je namelijk langzaam op te bouwen.
  • Een goede band met je hond. Vertrouwen speelt de belangrijkste rol in deze training.

De training

Het hondenbrein is vergelijkbaar met een kinderbrein van drie jaar met betrekking tot liefde gevoelens en loyaliteit. Met dit besef in het achterhoofd moet er voorzichtig en liefdevol om gegaan worden met het alleen laten van een hond. Je hond dient te leren dat je altijd terug komt en dat het dus niet nodig is om nerveus te worden. Het belangrijkste van deze training is om het langzaam op te bouwen. Laat je hond nooit in het begin té lang alleen. Je hond gaat zich dan onrustig voelen en kan stress gaan opbouwen. Dit vervelende gevoel zal hij koppelen aan het alleen zijn. Wanneer je je hond dan een andere keer alleen laat, komt het vervelende gevoel terug.

Stappenplan

Start met trainen als je hond moe is van het wandelen of spelen. Begin met je hond zelfstandig te maken. Een hond die de hele dag achter zijn baasje aanloopt, kan er vaak meer moeite mee om alleen thuis te zijn. Leer je hond daarom eerst op zijn eigen plek te blijven liggen wanneer je thuis bent. In het begin van deze training blijf je nog in dezelfde kamer als de hond. Wanneer je hond dan een langere tijd blijft liggen, kun je voorzichtig de kamer steeds iets langer verlaten. Wissel de tijd dat je weg bent uit de kamer af; kom bijvoorbeeld binnen 5 min terug en de andere keer binnen 10 min. Wanneer je hond rustig blijft als je even uit de kamer bent, kun je proberen te experimenteren met écht gaan. Bouw dit voorzichtig op en experimenteer eerst met het open en dichtdoen van de voordeur en heel even naar buiten stappen. Wanneer je een minuut kan wegblijven zonder dat je hond zich druk maakt kun je iets grotere stappen gaan maken.

Aandachtspunten

  • Zorg dat je nooit langer weggaat dan je hond aankan. Wanneer je hond 10 minuten alleen kan blijven, kun je niet de volgende keer een uur wegblijven. Wanneer je hond angst gaat ervaren kun je helemaal opnieuw beginnen met trainen.
  • Ben je te lang weggebleven en je hond blaft, krabt of jankt? Kom dan niet meteen binnen. Hierdoor beloon je dit gedrag en zal hij leren dat iets met dit gedrag wordt bereikt. Wanneer dit vrij lang duurt kun je ook het gedrag onderbreken door een geluid te maken dat je hond niet zo snel aan jou koppelt bijvoorbeeld de deurbel of met je handen klappen.
  • Straf de hond nooit om zijn gedrag. Je hond vertoont dit gedrag vanuit nervositeit/angst wanneer je dit gedrag gaat bestraffen raakt je hond onzeker.
  • Wanneer je hond een lange tijd niet alleen thuis hoeft te blijven, dien je dit weer opnieuw op te bouwen wanneer de hond wel alleen thuis dient te blijven.
  • Als je terug komt doe dit dan kalm. Begroet de hond op een kalme manier en maak er geen feestje van. Dan is namelijk terugkomen zoveel leuker en leg je daar de nadruk op.