Vachtmijten (Cheyletiella parasitovorax en Leporacarus Gibbus) leven in de keratine laag van de huid. De verschillende stadia van eitje tot volwassen mijt vinden plaats op hetzelfde konijn. De vrouwtjes leggen eieren en deze kleven vast aan een haar ongeveer 3-4 mm boven de huid. De larven ontwikkelen zich tot poppen en daarna tot een volwassen mijt. Deze cyclus duurt ongeveer 5 weken.
Je konijn kan besmet raken met vachtmijt door direct contact met andere besmette konijnen, honden en katten. Ook kan een vachtmijt tijdelijk overleven in de omgeving of op producten. Hierdoor kan je konijn ook besmet raken door voer (gras en hooi) of bodembedekking (zaagsel en stro).
Wat zijn de symptomen?
Bij een konijn met vachtmijt kan het zijn dat het lijkt of de haren erg los lijken te zitten. Ook heeft het konijn last van jeuk en krabt en bijt zichzelf. Hierdoor ontstaan er kale plekken met wondjes op de huid. Door de huidirritatie komen er veel schilfers los. Deze schilfers lijken erg op roos. In het Engels heet vachtmijt zelfs walking dandruff, wandelende roos. Door de wondjes zijn konijnen met vachtmijt erg gevoelig voor bacteriën. Sommige soorten vachtmijt zijn ook te zien met het blote oog.
Er zijn verschillende soorten vachtmijten, sommige soorten zorgen niet voor schilfering en jeuk. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat sommige konijnen drager kunnen zijn van de vachtmijt zonder er last van te hebben. Bij warm weer of een verlaagde weerstand kunnen mijten zich zo sterk vermenigvuldigen, dat ze alsnog voor irritatie zorgen.
Wat te doen als je konijn vachtmijt heeft?
De vachtmijt Cheyletiella Parasitovorax kan naast konijnen ook katten, honden en mensen besmetten. Bij de mens veroorzaakt deze mijt een tijdelijke jeuk. Laat naast je konijn ook je andere dieren controleren door de dierenarts. De dierenarts kan daadwerkelijk vaststellen of het om vachtmijt gaat en ook welke mijtsoort. Laat het dokteren aan je dierenarts over.
Nadat je konijn behandelt is dien je ook de omgeving te behandelen. Mijten vallen namelijk tijdens de besmetting van je konijn af en kunnen nog een tijdje in de omgeving verder leven. Wanneer je niet weet waar de vachtmijt vandaan is gekomen, koop dan allereerst een nieuw pak stro, zaagsel en/of hooi. Een goed middel om het hok mee te ontsmetten is Veip halamid-d. Textiel dient gewassen te worden op minimaal 70 graden.
Let op: komt de vachtmijt terug? Dan is er waarschijnlijk nog een besmet dier (bijvoorbeeld een hond of een kat) in je omgeving.