Krabt jouw kat veel en ben je bang dat je kat vlooien heeft? In dit blog lees je hoe je kunt zien of je kat een vlooienbesmetting heeft.
Jeuk
De beet van een vlo kan pijnlijk zijn, maar geeft vooral veel jeuk. Deze jeuk wordt veroorzaakt door het speeksel dat een vlo achterlaat na een beet. Een kat met jeuk kan gaan krabben, bijten in zijn/haar vacht of gaan likken op de jeukende plek.
Kan ik de vlooien zien?
Vlooien zijn kleine zwarte of roodbruine insecten met krachtige springpoten. Een vlo behoort tot de vleugelachtige insecten, maar heeft geen vleugels. De vlooien die bij katten in Nederland voorkomen (Ctenocephalides felis en Ctenocephalides canis) zijn één tot drie millimeter groot.
Naast dat vlooien klein zijn, zijn ze ook lichtschuw en vliegensvlug. Ze kruipen diep weg in de vacht of de hoekjes en kiertjes in jouw huis, waardoor ze moeilijk te vinden zijn.
Heeft mijn kat vlooien?
Met een vlooienkam kun je checken of je kat vlooien heeft. Door je kat met de vlooienkam te kammen kun je de vlooien als ware uit de vacht kammen. De kans dat je een vlo tegenkomt is echter klein. Wanneer je kat vlooien heeft zit namelijk maar 5% op het dier en 95% in de omgeving. Een vlo komt alleen naar de kat om bloed te zuigen.
Wat je wel tegen kan komen in de vacht van jouw kat zijn zwarte korreltjes. Dit kunnen de uitwerpselen zijn van een vlo. Om dit te checken kun je de zwarte korreltjes op een natte tissue leggen. Kleuren ze roestbruin? Dan weet je dat het daadwerkelijk om vlooienuitwerpselen gaat en dat je kat hoogstwaarschijnlijk vlooien heeft.
Download het e-book 'Vlooien bestrijden'
Wil jij nog meer weten over vlooien bij katten? Download dan direct ons gratis e-book "Vlooien bestrijden". Klik op de afbeelding om verder te gaan.