Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Diarree bij honden en katten: oorzaken en behandelingen

Diarree bij honden en katten – wat zijn de oorzaken en wat kun je zelf doen als je huisdier diarree heeft? 

Ieder huisdier heeft wel eens diarree. Dat is natuurlijk erg vervelend, zowel voor je huisdier als voor jezelf. Je wilt het liefste dat de diarree zo snel mogelijk voorbij is. 

Lees in dit artikel meer over de meest voorkomende oorzaken van diarree bij honden en katten en wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat de ontlasting van je huisdier weer normaal wordt.

Wat is diarree?

Diarree is dunne, waterige ontlasting. De ontlasting komt (meestal) veel vaker per dag dan normaal.
Kortdurende diarree wordt ook wel acute diarree genoemd. Als diarree langer dan 14 dagen duurt, noemen we het chronische diarree. 

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van diarree?

Diarree kan veel verschillende oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken van diarree bij honden en katten zijn:

Diarree door een infectie / micro-organisme:

1. Virussen 
Een bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk het parvovirus bij de hond. Parvo zorgt voor (bloederige) diarree, braken, sloomheid en koorts. Met name jonge honden kunnen hiervan heel ernstig ziek worden en kunnen zelfs overlijden. Het parvovirus komt ook voor bij katten – we kennen dit ook wel als ‘kattenziekte’. Als je huisdier goed gevaccineerd is en je pup of kitten van een verantwoorde fokker vandaan komt, hoef je je hier niet zo’n zorgen over te maken.

Naast parvo kunnen andere virussen ook diarree veroorzaken. Meestal zijn de symptomen daarbij een stuk milder. Een negatieve uitzondering hierop is FIP bij de kat. FIP wordt veroorzaakt door een coronavirus waar de meeste katten gelukkig niet heel ziek van worden, ze hebben hooguit lichte diarree. Soms verandert (muteert) het virus echter een beetje in het maagdarmkanaal van een besmette kat, waardoor een kat wel ernstig ziek kan worden. We onderscheiden dan een ‘natte’ en een ‘droge’ vorm van FIP. FIP was altijd onbehandelbaar en dus dodelijk, maar onlangs is er een veelbelovende therapie ontwikkelt, verkrijgbaar via de Faculteit Diergeneeskunde.

2. Parasieten
Bekende parasieten die diarree kunnen veroorzaken zijn wormen, zoals spoelwormen. Diarree door een spoelworminfectie komt vooral voor bij pups en kittens. 

Giardia is een andere parasitaire infectie die diarree kan veroorzaken, bij zowel dieren als mensen. Vooral bij jonge dieren komen Giardia infecties regelmatig voor. Giardia veroorzaak diarree die behoorlijk sterk stinkt en slijmerig is. Het komt ook voor dat honden en katten wel besmet zijn, maar geen symptomen vertonen. 
Bij sommige dieren komt een Giardia infectie steeds terug. Dan is er vrijwel altijd meer aan de hand: bijvoorbeeld een andere onderliggende ziekte, verkeerde voeding, stress of een verstoorde darmflora.

Andere parasitaire darminfecties die diarree kunnen geven zijn brillendoosjesgist en coccidiose. 

3. Bacteriën
Een bacteriële darminfectie komt bij huisdieren niet zo heel vaak voor. Veel bacteriën die diarree veroorzaken bij mensen (Campylobacter, Clostridium, E. coli), komen van nature voor in het maagdarmkanaal van honden en katten en behoren daarmee tot de normale darmbacteriën. Salmonella infecties bij honden en katten zijn zeldzaam, maar kunnen wel voor diarree zorgen. De oorzaak is meestal het eten van bedorven voedsel of besmet rauw vlees. 

Voedsel gerelateerde diarree: 

1. Te snelle voerovergang
 Als je ineens het voer van je huisdier verandert, is de darmflora daar nog niet aan aangepast en kan er diarree ontstaan. Daarom is het advies altijd om de nieuwe voeding eerst te mengen met de oude voeding. Een vaak gehanteerde periode is zeven dagen, waarin de portie oud voer geleidelijk wordt verminderd en de portie nieuw voer geleidelijk wordt verhoogd. Zo heeft de darmflora van je hond of kat de tijd om te wennen aan de samenstelling van de nieuwe voeding.

Het enige moment waarop dit advies niet geldt en je direct kunt beginnen met het nieuwe voer, is als je huisdier diarree heeft en je een licht verteerbare voeding geeft om de diarree te remmen (zie het advies hieronder bij “Licht verteerbare voeding aanbieden”).

2. Voedselovergevoeligheid (allergie)
Een voedselovergevoeligheid of -allergie geeft vaak jeuk en huidklachten, maar er kunnen ook maagdarmproblemen zoals diarree ontstaan. Hierover schreef ik eerder een uitgebreid artikel: zelf een elaminatiedieet samenstellen bij overgevoeligheid hond of kat.

3. Chronische (darm)ziekten:

Soms is diarree een bijverschijnsel van een andere chronische ziekte. Bijvoorbeeld: veel katten met een te snel werkende schildklier hebben last van diarree. 

Ook chronische darmziekten kunnen diarree veroorzaken. Vaak is deze diarree langdurig aanwezig, of komt steeds terug. Voorbeelden van chronische darmziekten zijn IBD, PLE, etc.

Wanneer ga je naar de dierenarts als je huisdier diarree heeft?

Als je huisdier met diarree niet wil eten, lusteloos is, koorts heeft, braakt of er zit bloed bij de diarree, ga dan niet zelf dokteren maar maak een afspraak bij je dierenarts. Ook bij chronische diarree is het verstandig om door je dierenarts te laten uitzoeken wat de oorzaak is. Chronische diarree is namelijk meestal het gevolg van onderliggende aandoeningen zoals een voedselovergevoeligheid of een chronische (darm)ziekte.

Goed om te weten: de normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. De normale temperatuur van de kat ligt tussen de 38,5 en 39 graden Celsius. Zowel koorts als ondertemperatuur kunnen bij diarree voorkomen, en beide zijn een reden om naar de dierenarts te gaan. Koorts komt bijvoorbeeld door een actieve infectie. Ondertemperatuur kan voorkomen als je huisdier veel vocht verliest en is uitgedroogd, maar ook bij een ernstige infectie.

Als je huisdier met diarree nog eet en levendig is, kun je zelf onderstaande tips toepassen en kijken of die verbetering geven. Als de diarree niet binnen 1 à 2 dagen overgaat maak dan uiteraard wel een afspraak bij je dierenarts. 

Neem bij twijfel sowieso altijd contact op met je dierenarts. Je kunt beter één keer te vaak gaan dan één keer te weinig. 

Wat kun je zelf doen als je hond of kat diarree heeft?

Licht verteerbare voeding aanbieden
Het aanbieden van licht verteerbare voeding is erg belangrijk. Vroeger dacht men dat het bij diarree een goed idee was om een paar dagen niets te eten, maar voor de gezondheid van de darmwand is het beter om verspreid over de dag kleine beetjes, licht verteerbare voeding aan je huisdier te geven. Voorbeelden hiervan zijn Hill’s i/d, Royal Canin Gastrointestinal, Trovet Intestinal, Purina Gastrointestinal, Specific Digestive Support, en Calibra Gastrointestinal.

Extra vocht
Bij diarree verliest je huisdier veel vocht. Je huisdier verliest extra veel vocht als hij ook braakt, koorts heeft of als het buiten heel erg warm is.
Om dit vocht weer aan te vullen kun je wat extra water over de brokken doen. Of, nog beter: geef natvoeding. Natvoeding bevat veel meer vocht dan droge brokken en je huisdier krijgt zo makkelijker extra vocht binnen. Alle fabrikanten van de bovengenoemde licht verteerbare voeding hebben daarvan ook een natvoer variant. 

Diarree-remmers (‘stop middelen’) 
Diarree-remmers bevatten stoffen die de ontlasting wat binden. Dit zorgt voor wat meer comfort voor zowel jezelf als je huisdier. Voorbeelden hiervan zijn AA Diarstop®.

Geef uiteraard nooit zomaar humane anti-diarree middelen aan je huisdier. Overleg dit altijd eerst met je dierenarts.

Prebiotica & probiotica 
De darmen van je huisdier bevatten miljarden bacteriën en andere micro-organismen die essentieel zijn voor de gezondheid van je hond of kat. Deze nuttige microben worden ook wel het microbioom genoemd. 
Een gezond microbioom bestaat uit veel bacteriën van veel verschillende soorten. Iedere hond of kat heeft zijn eigen, unieke microbioom. 

Bij diarree kan het microbioom van je huisdier wel wat ondersteuning gebruiken. Dit kun je doen door het geven van prebiotica en probiotica. Zo kun je het natuurlijke afweersysteem van jouw huisdier helpen te versterken en extra ondersteuning bieden tegen de diarree.

Prebiotica zijn plantaardige vezels die een bron van voeding vormen voor de goede bacteriën in de darmen.
Probiotica zijn levende micro-organismen (meestal bacteriën) die een positief effect hebben op de gezondheid na inname.

Er zijn ook diarree-remmers en probiotica in één, zoals Canikur® Pro.  

De weerstand verbeteren

Een gezond huisdier is minder vatbaar voor ziektes. Zorg ervoor dat je huisdier niet te dik is, voldoende beweegt, en een kwalitatief hoogwaardige voeding krijgt. Daarnaast kun je de gezondheid van je huisdier verbeteren door het geven van supplementen. Ieder huisdier is uniek en er is dus niet één kant-en-klaar advies over wat het beste supplement is voor jouw huisdier. Neem voor een advies op maat contact op met ons.

Heb je n.a.v. dit artikel nog vragen? Ook dan kun je gerust contact opnemen!

Gerelateerde producten