Soms kan een konijn agressief gedrag vertonen zoals bijten, grommen of knorren. Waarom doet een konijn dit en hoe ga je om met dit gedrag? Een van de gouden tips: blijf rustig, dan wordt je konijn waarschijnlijk ook rustiger. Je leest er alles over in dit artikel.
Waarom bijt, gromt of knort een konijn?
Als je konijn bijt, kan dit diverse oorzaken hebben. Een konijn kan bijvoorbeeld bijten ter verdediging, maar ook om aandacht te krijgen. Daarnaast kunnen hormonen een invloed hebben op het gedrag van een konijn.
Verdediging
Een konijn is een prooidier en denkt daarom van nature dat de wereld gevaarlijk kan zijn. Een konijn probeert bij gevaar eerst weg te rennen. Wanneer dit niet mogelijk is, kan hij gaan bijten. Een konijn kan gaan bijten als hij wordt opgepakt of wordt vastgehouden, als hij pijn heeft of als hij iets niet prettig vindt zoals nagels knippen. Wanneer een konijn weet dat een hand in zijn hok betekent dat er iets gaat gebeuren wat hij niet leuk vindt of heel spannend vindt zoals bijvoorbeeld oppakken, kan hij direct van zich af gaan bijten. Een konijn bijt vaak uit angst, maar ook uit spanning.
Territorium verdedigen
Sommige konijnen hebben de drang om hun territorium te verdedigen. Dat gedrag ontstaat vaak wanneer het hok te klein is voor het konijn. Wanneer je dan je hand in het hok steekt, kan je konijn er (grommend) op af vliegen en gaan bijten.
Konijn bijt voor aandacht
Sommige konijnen kunnen een kleine beet geven (niet helemaal doorbijten) wanneer ze aandacht willen of een waarschuwing willen geven. Zo kunnen ze deze beet geven als iemand in de weg staat of wanneer je ophoudt met aaien. Probeer hier geen aandacht aan te geven, omdat het konijn anders leert dat dit werkt om zijn zin te krijgen.
Hormonen
Een vrouwtjes konijn kan schijnzwanger worden. Hierdoor worden konijnen vaak knorriger en bijten ze sneller als iets hen niet zint. Ook kan het zijn dat je konijn rondjes gaat huppelen om je voeten en je vervolgens bijt. Rondjes huppelen hoort bij het paringsgedrag en wanneer er geen reactie komt kan het konijn gefrustreerd raken.
Hoe voorkom je dat je konijn bijt, gromt of knort?
Agressief gedrag voorkomen is natuurlijk het allerbeste. Een aantal tips die je kunnen helpen:
- Houd konijnen niet alleen. Een maatje kan gezelschap en afleiding geven. Lees hier meer in het artikel: Kiezen voor één of twee konijnen?
- Geef je konijn een lekker ruim hok, het liefst met een ren, zodat het konijn naar binnen en naar buiten kan. Hierdoor krijgt je konijn een groter territorium.
- Wanneer je konijn erg last heeft van zijn hormonen kan het een idee zijn om je konijn te laten castreren.
- Zorg dat het hok schoon is of zet nieuw voer in het hok wanneer je konijn in de ren zit. Zo creëer je zo min mogelijk spanning voor je konijn.
- Trek stevige handschoenen aan wanneer je iets in het hok moet doen. Dit kan helpen omdat je minder bang bent en dus meer ontspannen te werk gaat. Het konijn blijft hier door ook rustiger.
Train je konijn
Een konijn die bijt ter verdediging kun je trainen. Vergeet niet dat je konijn zich verdedigt omdat hij spanning of angst heeft. De training heeft daarom het doel om het minder spannend te maken en je konijn meer vertrouwen te geven.
Wanneer je konijn naar je hand toe springt en gaat grommen, is het een normale reactie dat je schrikt en je hand terugtrekt. Hierdoor gaat echter het konijn denken dat dit gedrag effectief is. Doordat je toch in het hok moet zijn om het voerbakje te pakken of het hok schoon te maken, gaat het konijn steeds agressiever gedrag gaan vertonen zodat jij blijft schrikken en weg wordt gejaagd. Doordat je deze reactie vertoont, voed je als ware zijn ongewenste gedrag. Je geeft je konijn bevestiging dat dit gedrag effectief is. Daarom kun je het beste langzaam het voerbakje pakken en niet wegtrekken wanneer het konijn gaat grommen. Door rustig te blijven, blijft je konijn ook rustiger.
Let op: Straf je konijn niet. Je konijn bijt niet omdat hij vals is, maar omdat hij iets duidelijk wil maken. Gebruik ook zeker niet je handen om te straffen. Het konijn gaat je handen dan associëren met iets negatiefs.
Daarnaast is het erg belangrijk om de band tussen jou en het konijn te verbeteren. Dit kost tijd. Laat het konijn aan je aanwezigheid wennen, door af en toe naast het hok te gaan zitten. Knuffel je konijn extra veel en praat op een vriendelijke toon tegen je konijn. Voer je konijn lekkere dingen vanuit je hand, zodat je konijn leert dat je hand ook leuke dingen met zich mee kan brengen.
Dierenarts
Wanneer je konijn tijdens het aaien op een bepaalde plek steeds bijt kan het zijn dat je konijn daar pijn heeft. Ga dan naar de dierenarts om deze plek te controleren. Vergeet niet dat de meeste konijnen het niet fijn vinden als je onderaan bij de staart aait.